De aceea, mulți au ales să renunțe la anumite haine care ar putea fi motiv de concediere, în schimbul unei uniforme zilnice în stil Steve Jobs. Dar, spun experții, asta nu îi va face pe angajații anxioși mai productivi.

„Modelul” Steve Jobs, îmbrățișat de generația Z

Nu doar fondatorului Apple, Steve Jobs, îi plăcea să poarte aceeași ținută la locul de muncă. Cei din generația Z și tinerii mileniali adoptă acum modelul Steve Jobs, scrie Fortune.

Pe TikTok, @corporateagonyaunt arată ținutele în nuanțe gri și negru care au alcătuit „rotația uniformelor de lucru” pe timp de iarnă. Nu este o uniformă pe care șeful ei i-a impus să o poarte. Ea spune: „Nu am timp pentru oboseala decizională și nebunia pe care o poate provoca”.

Femeia folosește, prin rotație, o ținută simplă constând în principal din blugi, un blazer negru și o haină lungă.

Alții sunt și mai restrictivi: „Am decis să port aceeași ținută, în fiecare zi, la serviciu. Da, este codul Steve Jobs”, spune un tânăr de 28 de ani care se numește @metzcampos.

Aspectul ”Steve Jobs”

„Ideea este că nimănui nu-i pasă, atâta timp cât nu mă prezint la birou cu o igienă proastă, iar hainele sunt curate. Nimic altceva nu contează cu adevărat”, adaugă el.

Alții și-au creat propriul „aspect Steve Jobs” – o uniformă de încredere la care poți să apelezi, nu în fiecare zi, ci în acele dimineți în care te grăbești și te simți prea copleșit pentru a găsi rapid ceva de îmbrăcat.

„Recent am văzut un film pe TikTok despre găsirea ținutei Steve Jobs și mi-am dat seama: Stai, am și eu una. Trăiesc, respir, mor în cămăși Oxford”, spune @bykwezi.

De asemenea, spre sfârșitul anului trecut, o fotografie cu femei din generația Z îmbrăcate aproape identic în timp ce ieșeau la un restaurant a devenit virală.

„Când au început toate fetele să se îmbrace exact la fel?”, a intrebat un newyorkez milenial. „Toate sunt în uniformă. Aseară, stăteam la un bar și am văzut 10 fete mergând împreună și arătau identice. Ce se întâmplă? Oamenii nu au auzit de stilul personal?”, spune el.

Revoluția vestimentației de lucru în rândul generației Z

„Am văzut generația tânără exprimând un anumit nivel de confuzie cu privire la ce trebuie să poarte la serviciu. De aceea, o uniformă poate părea mai simplă și mai puțin riscantă într-un mediu care s-ar putea simți nou și nefamiliar”, spune Eloise Skinner, autoare, psihoterapeut și fondatoare a The Purpose Workshop.

„Cu temeri de concedieri și incertitudinea economică care se profilează, nu e deloc neobișnuit ca indivizii să graviteze spre rutină pentru mai mult confort.

Prin dezvoltarea unei rutine consistente de dimineață, inclusiv o „uniformă de lucru” standard, tinerii găsesc modalități de a avea un control mai mare asupra carierei lor, chiar și atunci când alte elemente se pot simți nesigure”, explică Amanda Augustine, antrenor de carieră la platforma resume.io.

În esență, uniforma generației Z este ceva mai profund decât o tendință de modă – este o încercare disperată de a te simți în siguranță în climatul actual, în care inflația este încă mare, o recesiune bate la ușă locurile de muncă și creșterile salariale nu mai sunt atât de simplu de obținut. Piața internă este tot mai inaccesibilă și există teama constantă de concedieri.