Varianta Delta a Sars-Cov-2, originară din India, dublează riscul spitalizărilor și are rezistență sporită în fața unor vaccinuri, conform unui studiu din revista medicală britanică The Lancet.
Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) a anunțat recent că varianta Delta, este una care provoacă „îngrijorare” și devine rapid tulpina dominantă a COVID-19.
Fostul comisar pentru administrarea produselor alimentare și a medicamentelor, dr. Scott Gottlieb, se teme că varianta Delta poate provoca o nouă creștere a infectărilor, după luni în care cazurile au scăzut. Dr. Wilson subliniază că importantă este patogenitatea.
Deși nu există încă suficiente date, „ratele de spitalizare par să fie mai mari în Marea Britanie cu Delta decât cu alte variante, dar acest lucru nu s-a tradus (încă) în rate mai mari de deces”, subliniază expertul.
Boala poate fi destul de gravă
El spune că „boala poate fi destul de gravă pentru a necesita spitalizare și există consecințe pe termen lung.”
O altă problemă este dacă varianta poate sparge imunitatea obținută „fie în urma infectării anterioare, fie a vaccinării”, subliniază dr. Wilson. El a subliniat că diferitele vaccinuri au o protecție diferită împotriva variantelor Sars-Cov-2. „Datele de până acum sugerează că vaccinurile cu ARNm (Pfizer și Moderna) oferă o protecție excelentă împotriva variantei Delta”, explică Wilson. Cu toate acestea, „protecția după o singură doză din aceste vaccinuri cu două doze nu pare la fel de puternică în cazul Delta”.
În prezent, tulpina indiană este prezentă în 74 de țări, existând riscul declanșării unui val pentru toată lumea. Țările din Africa, Marea Britanie și Rusia se confruntă cu creștere rapidă a cazurilor din cauza acestei variante mai contagioase.
Sursa foto: INQUAM Photos, Octav Ganea