Nicuşor Dan, primarul general al Capitalei, a explicat recent de ce refuză să preia metroul de la Ministerul Transporturilor, în ciuda dorinței de a aduce acest serviciu sub autoritatea Primăriei. Principalul motiv invocat este lipsa fondurilor necesare pentru a acoperi subvenţia anuală de un miliard de lei, esențială pentru funcționarea metroului.
Într-o perioadă de resurse financiare limitate, primarul subliniază că bugetul local nu poate susţine o asemenea cheltuială.
Nicuşor Dan se opune preluării metroului de către Primăria Capitalei
Nicuşor Dan, primarul general al Capitalei, a explicat de ce nu a preluat metroul de la Ministerul Transporturilor. Deși ar fi dorit să aducă această infrastructură sub autoritatea Primăriei, lipsa unui buget suficient l-a împiedicat să ia această decizie.
Într-o declarație acordată site-ului Fanatik, primarul a subliniat faptul că subvenția anuală necesară pentru a susține metroul este de aproximativ un miliard de lei, sumă pe care Primăria nu o poate aloca în condițiile actuale.
Acesta a menționat că, deși își dorește ca metroul să fie transferat către Primăria Capitalei, acest lucru nu poate fi realizat din cauza cheltuielilor foarte mari asociate acestui serviciu.
“Metroul înseamnă o subvenţie anuală de un miliard de lei, bani pe care Primăria Capitalei nu îi are”, a declarat primarul.

Aceasta subliniază dificultățile financiare cu care se confruntă administrația locală, care trebuie să gestioneze multiple nevoi financiare.
Cât costă subvenția metroului și impactul asupra bugetului Capitalei
Nicuşor Dan a explicat în continuare că bugetul Primăriei Capitalei nu poate acoperi subvenția necesară pentru metrou, având în vedere că alocările financiare sunt deja distribuite pentru alte domenii esențiale, precum transportul public și sistemele de termoficare.
“Dacă noi punem în aplicare referendumul pe care bucureştenii l-au votat şi avem un buget centralizat la nivelul Primăriei Capitalei de 12 sau 13 miliarde, atunci din această sumă putem pune un miliard pentru subvenţia la metrou.
Dar, dacă împărţim şi dăm banii la sectoare, Primăria Capitalei rămâne cu cinci miliarde din care două miliarde şi jumătate le dă pe subvenţia pe autobuze şi pe termie şi mai avem şi teatrele şi spitalele. Nu putem să luăm metroul, deşi eu mi l-aş dori”, a adăugat primarul.
În contextul în care o parte semnificativă din acest buget trebuie alocată pentru alte subvenții, cum ar fi transportul cu autobuzele și termia, dar și pentru finanțarea instituțiilor de cultură sau a spitalelor, Primăria nu poate face față cerințelor financiare impuse de preluarea metroului.
În acest sens, Nicuşor Dan a subliniat că, deși și-ar dori ca metroul să fie sub autoritatea Primăriei, acest lucru nu este posibil în momentul de față.
Criticile din partea ministrului Sorin Grindeanu și poziția primarului general
Întrebat despre afirmațiile ministrului Transporturilor, Sorin Grindeanu, care a susținut că Nicuşor Dan este singurul primar după Revoluție care refuză să preia metroul, primarul general al Capitalei a răspuns ferm.
“Deci toţi primarii de dinaintea mea au luat metroul, doar eu nu l-am luat, asta spune domnul Grindeanu, înţeleg. Nu l-am luat pentru că sunt un om serios şi responsabil”, a declarat Nicuşor Dan.
Astfel, primarul a dorit să sublinieze că refuzul său nu este legat de o lipsă de voință, ci de realitățile financiare cu care se confruntă administrația locală.
De asemenea, Nicuşor Dan a adăugat că, în cazul în care va ajunge președinte al României, își dorește ca referendumul votat de bucureșteni la alegerile locale să devină realitate și să își producă efectele, astfel încât metroul să fie transferat Primăriei Capitalei în viitor.