De ce se tot schimbă datele despre eficacitatea vaccinului împotriva variantei Delta. Acum s-a aflat!
În paralel, postările de pe rețelele de socializare profită de această confuzie, încercând să pună la îndoială eficacitatea vaccinurilor. Site-ul Poynter publică o analiză pe acest subiect.
Dincolo de toate speculațiile și informațiile pe care le primim din diverse surse, este important să știm un lucru: niciun vaccin nu este 100% eficient împotriva unei boli. Așa că nici vaccinurile anti-Covid nu fac excepție.
Eficacitatea în prevenirea infecției cu Covid pare, conform unor studii, să scadă brusc cu cât trece mai mult timp după prima sau a doua doză. În privința prevenirii formelor severe ale bolii, a spitalizării și decesului, studiile din SUA și din străinătate arată că protecția slăbește ușor, în special la persoanele mai în vârstă sau la cele bolnave. Protecția rămâne însă puternică chiar și odată cu creșterea variantei Delta, mult mai infecțioasă.
Vaccinurile au fost concepute pentru a îmblânzi virusul
În consecință, se poate spune că vaccinarea cu oricare dintre cele trei vaccinuri disponibile în SUA reduce mai ales șansele de infectare și reduce semnificativ riscul de spitalizare sau deces dacă ne-am infectat. Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) a publicat recent un studiu care arată că persoanele complet vaccinate au de peste 10 ori mai puține șanse de a muri sau de a fi spitalizate decât cele nevaccinate.
„Când vine vorba de ceea ce contează, vaccinurile rezistă foarte bine. Au fost concepute pentru a îmblânzi virusul”, declară dr. Amesh Adalja, medic în boli infecțioase și cercetător la Centrul Johns Hopkins.
De ce s-au schimbat cifrele de eficacitate
Scăderea eficacității împotriva infecțiilor este observată tot mai des în unele studii. Câțiva experți și-au exprimat îngrijorarea că protecția împotriva formelor mai grave poate fi, de asemenea, diminuată, în special la persoanele în vârstă și la pacienții cu afecțiuni medicale.
În primul rând, când vaccinurile au fost autorizate, SUA erau în mare parte în lockdown. Un mai târziu, restricțiile, inclusiv regulile privind măștile, s-au relaxat în multe zone. Tot mai mulți oameni călătoresc, deci, expunerea la virus este mai mare. Unele studii din SUA și din străinătate arată că timpul scurs de la vaccinare joacă, de asemenea, un rol.
The Lancet a publicat un studiu cu peste 3,4 persoane analizate,vaccinate și nevaccinate, observând eficacitatea vaccinului Pfizer. Acesta a arătat o eficacitate medie generală de 73% împotriva infecției în cele șase luni după vaccinare și o eficacitate generală de 90% împotriva spitalizării.
Dar protecția împotriva infecției a scăzut, de la 88% în luna de după vaccinarea completă, la 47% în următoarele cinci până la șase luni. În același timp, și virusul a suferit mutații. „Din spate a venit varianta Delta”, explică dr. William Schaffner, profesor de medicină preventivă la Universitatea Vanderbilt. „Deoarece acest virus a fost atât de contagios, a schimbat ușor rezultatele”, arată el.
Întrucât răspunsul imun este mai bun când dozele vaccinului se fac la distanță de câteva luni, au apărut recomandări privind o a doua doză pentru oricine a primit vaccinul J&J cu cel puțin două luni înainte.
Pentru cei care au primit vaccinul Pfizer sau Moderna în două doze, recomandarea este să aștepte șase luni după a doua doză pentru a primi booster-ul, doar anumite persoane fiind eligibile. Aceste recomandări privind booster-ele se pot extinde însă în următoarele luni.