De ce sfârșitul petrodolarului va provoca probleme Americii

Sursă: Dreamstime

La finele lunii trecute, saudiții au confirmat, la Forumul Economic de la Davos, planurile privind comerţul cu petrol fără dolari. ”Arabia Saudită este deschisă la discuţii privind comerţul în alte monede decât dolarul american”, a anunțat ministrul de Finanţe al regatului.

La finele lunii trecute, saudiții au confirmat, la Forumul Economic de la Davos, planurile privind comerţul cu petrol fără dolari. ”Arabia Saudită este deschisă la discuţii privind comerţul în alte monede decât dolarul american”, a anunțat ministrul de Finanţe al regatului, scrie Eurasia Review.

Ce înseamnă o astfel de schimbare

Odată cu anunțurile saudiților despre tranzacționarea în alte monede decât dolarul, au apărut numeroși experți care au anticipat „prăbușirea” dolarului sau iminenta implozie a puterii globale a dolarului. Dar o serie de alte piese de domino ar trebui să cadă mai întâi, mai ales piesa numită „Eurodolar”.

Sfârșitul petrodolarului ar slăbi, probabil, dolarul, chiar dacă nu ar fi o lovitură mortală în sine. Mai mult, nu ar trebui ignorat statutul petrodolarului, deoarece are și implicații geopolitice. Saudiții nu mai consideră alianța lor cu Statele Unite ca fiind la fel de importantă ca în anii 70.

Dacă aceasta nu este o problemă economică imediată pentru regimul american sau pentru dolar, poate fi, totuși, o problemă geopolitică imediată.

Ce este petrodolarul și cum funcționa „reciclarea petrodolarului”

Petrodolarul este rezultatul eforturilor SUA de a asigura accesul la petrolul din Orientul Mijlociu, diminuând prăbușirea dolarului la începutul anilor 1970. Până în 1974, dolarul american era într-o poziție precară. În 1971, din cauza cheltuielilor pentru război, Statele Unite nu au mai putut menține un preț global stabilit pentru aur, în conformitate cu sistemul Bretton Woods, instituit în 1944. Valoarea dolarului în raport cu aurul a scăzut pe măsură ce oferta de dolari a crescut, iar guvernele și investitorii străini au început să-și piardă încrederea în dolar.

Unul dintre elementele de bază ale ultimilor 40 de ani şi o ancoră care susţinea statutul de rezervă al dolarului a fost un sistem financiar global bazat pe petrodolar: o lume în care producătorii de petrol îşi vindeau produsele în lume, schimbându-le pe dolari, pe care îi reciclau apoi achiziţionând active denominate în dolari. În timp ce investeau pe pieţele denominate în dolari, susţineau clar dolarul ca monedă de rezervă mondială şi, în acest proces, sprijineau SUA ca superputere financiară incontestabilă a lumii.

Din punctul de vedere al finanțelor publice, părea a fi un câștig pentru toate părțile. Saudiții primeau protecție în fața inamicilor geopolitici, iar SUA obțineau beneficii pentru a descărca cantități mari de datorii guvernamentale. Mai mult, saudiții își puteau băga dolarii în investiții relativ sigure în Statele Unite. Acest lucru a devenit cunoscut sub numele de „reciclarea petrodolarului”.

Petrodolarul, un tip de eurodolar

În ceea ce privește rolul economic, petrodolarul a fost întotdeauna doar un tip de eurodolar. Termenul „eurodolar” se referă la orice depozit în dolari americani deținut la o instituție financiară din afara Statelor Unite sau chiar la un depozit în dolari deținut de o bancă străină din SUA. În ​​2020, comerțul cu petrodolari s-a ridicat la mai puțin de 3,5 trilioane de dolari anual.

Acest lucru nu este nesemnificativ, dar chiar și o reducere considerabilă a acestei sume nu va cauza prăbușirea cererii globale pentru dolar (față de alte valute). Cu atât de multe trilioane de împrumuturi în dolari care plutesc în jurul economiei globale, petrodolarul rămâne doar o felie dintr-o plăcintă mai mare.

Geopolitica petrodolarului

Efectele pe termen scurt mai evidente ale depărtării de petrodolar vor fi evidente mai curând în geopolitică, decât în ​​ordinea financiară. Pe lângă faptul că a semnalat că nu mai vrea un mariaj cu dolarul, Arabia Saudită și-a anunțat recent deschiderea față de Rusia și dorința de a se alătura națiunilor din BRICS (Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud). Această schimbare a intereselor strategice pentru Arabia Saudită reprezintă o amenințare imediată la adresa intereselor strategice ale SUA, deoarece regimul american s-a obișnuit să domine întreaga regiune a Golfului Persic prin legăturile cu Arabia Saudită.

O abandonare saudită a petrodolarului va amplifica această schimbare. Acest lucru va fi suficient pentru a amenința și mai mult standardul de viață al americanilor, dar nu destul de mult pentru a pune capăt dominației dolarului. Nici lira sterlină nu a încetat să existe după prăbușirea sa din poziţia de monedă de rezervă globală preferată. Dar a devenit mult mai puțin puternică. Dolarul se îndreaptă în aceeași direcție.