De ce și-au redus americanii sprijinul pentru Ucraina. Adevărul s-a aflat abia acum

Ucraina, SUA

SURSA FOTO: Dreamstime

Reducerea sprijinului american pentru Ucraina are legătură cu operațiunile serviciilor de informații rusești, susține Kievul. Un raport al serviciilor secrete ale SUA, desecretizat recent, arată o corelație directă între actualul impas în care se află Congresul SUA privind ajutorul acordat Ucrainei și serviciile de informații rusești.

Reducerea sprijinului american pentru Ucraina are legătură cu operațiunile serviciilor de informații rusești, susține Kievul

Reducerea sprijinului american pentru Ucraina are legătură cu operațiunile serviciilor de informații rusești, susține Kievul. Un raport al serviciilor secrete ale SUA, desecretizat recent, arată o corelație directă între actualul impas în care se află Congresul SUA privind ajutorul acordat Ucrainei și serviciile de informații rusești, susține KievPost într-un editorial.

Serviciile de informații americane vor să vadă dacă strategia de propagandă a Rusie pentru alegerile midterm din 2022 a fost aceea de a promova mesaje care atacau Partidul Democrat, pentru a submina sprijinul destinat Ucrainei.

Sprijinul SUA pentru Ucraina s-a făcut țăndări în Congresul SUA

În consecință, sprijinul american pentru Ucraina, care anterior era bipartizan, este acum împărțit între cele două partide din Congres, republicanii, care au obținut majoritate în urmă cu doi ani, blocând constant ajutorul pentru Ucraina.

Comandanții militari ruși, în cooperare cu campania de propagandă a Kremlinului, au amânat retragerea din Herson pentru a nu le da democraților idei despre ajutorul destinat Ucrainei înainte de alegerile din 2022, potrivit informațiilor adunate de CIA, FBI, NSA și Departamentul de Stat între iunie și decembrie 2022.

Forțelor ruse, înconjurate pe trei flancuri, li s-a permis să atace, după ce podurile de pe care erau aprovizionate au fost distruse de rachetele HIMARS. Rusia și-a anunțat public retragerea din Herson pe 9 noiembrie, la o zi după alegerile din 8 noiembrie. Pierderile înregistrate de Rusia au fost susținute doar în scopul influențării opiniei publice din SUA, țintindu-i pe republicani, astfel încât să fie redus sprijinul pentru Ucraina.

Narațiunea rusă a fost preluat de susținătorii lui Trump

Narațiunea rusă a fost preluată cu entuziasm de susținătorii politici și din presă ai lui Donald Trump. Fox News a reluat o serie de teme ale Kremlinului, menite să submineze sprijinul SUA pentru apărarea Ucrainei, ajungând până în punctul în care Ucraina a fost prezentată drept agresor.

SURSA FOTO: Dreamstime

Senatorul republican Tommy Tuberville a dat vina pe democrați, susținând că ei au „creat” războiul în Ucraina, dând astfel apă la moară Kremlinului. A mers atât de departe încât a dat undă verde preluării Ucrainei de către Rusia.

SURSA FOTO: www.tuberville.senate.gov

De ce ar trebui SUA să ajute Ucraina în loc să rezolve problemele sociale și interne?

Potrivit Consiliului Național de Informații, informațiile ruse au vizat în mod specific alegătorii republicani. Raportul citează accentul pus înainte de alegerile din 2022 pe întrebarea ”de ce ar trebui SUA să ajute Ucraina în loc să rezolve problemele sociale și interne?”

Dovezile confirmă că operațiunile de influență ale Rusiei, care au început împotriva alegerilor din SUA încă din 2016, nu s-au oprit niciodată. În 2023, agenți ruși și colaboratori americani au fost inculpați în SUA pentru amestec electoral în Florida și Georgia, în timpul alegerilor midterm din 2022. Serviciile de securitate ruse au stimulat dezinformarea  în America, „inclusiv sprijinul SUA pentru anexarea Crimeei”.

La fel ca în toate alegerile de după 2016, Ucraina va fi în vizorul campaniilor rusești de dezinformare – în speranța că Putin va putea câștiga la alegerile din 2024 ceea ce nu a putut realiza pe câmpul de luptă, subliniază publicația.