"România este prezentă cu două bănci în topul celor mai mari 500 de companii din Europa Centrală realizat de Deloitte. România subperformează faţă de celelalte ţări şi există motive clare pentru care asistăm la acest lucru. În primul rând, gradul de intermediere financiară din România este mai redus decât în Polonia, Cehia sau Ungaria şi asta şi pe fondul reprezentării aproape zero a zonei rurale în acest domeniu", a declarat Cercel la conferinţa de lansare a Deloitte Europa Centrală Top 500 2011 cele mai mari companii.
În topul realizat de Deloitte anul trecut se aflau patru instituții financiare din România. Topul este realizat pe baza activelor de la sfârşitul anului trecut.
Un alt motiv pentru care sistemul bancar din România se află în urma celor din alte state central-europene este și nivelul redus al economiilor românilor- atât depozite, cât şi colaterale deţinute de entităţi.
"Vom continua să subperformăm în anii următori, în ciuda faptului că sistemul bancar este în proporţie mare deţinut de grupuri străine. Mi-e greu să cred că se va ameliora situaţia în anii următori. România nu-şi va putea creşte gradul de intermediere financiară fără a se dezvolta pe zona rurală, iar în acest sens un rol important îl are statul pentru a dezvolta infrastructura satului şi pentru a creea condiţii pentru atragerea investiţiilor străine", a adăugat Cercel.
Potrivit acestuia, sistemul bancar privește acum spre proiectele din sectorul energetic și cele de infrastructură.
38 de companii românești au intrat în acest an în TOP 500 cele mai mari afaceri din Europa Centrală, față de 32 anul trecut. Clasamentul realizat anual de Deloitte Europa Centrală în 18 ţări se află la a cincea ediţie şi ia în calcul cifra de afaceri raportată de companii pentru anul calendaristic precedent.