Numeroase afecțiuni pot fi însă prevenite și chiar vindecate dacă sunt diagnosticate precoce și tratate corespunzător, în felul acesta fiind prevenite și complicațiile care pot apărea în cursul diferitelor boli.
Adoptarea unui stil de viață bazat pe alimentație sănătoasă, activitate fizică regulată și controlul factorilor de risc sunt elementele principale care contribuie la menținerea unei stări de sănătate optime și la prevenirea multor afecțiuni. Prevenția îmbolnăvirilor este însă doar o parte din abordarea pro-sănătate.
Ea este completată de diagnosticarea precoce a unor eventuale îmbolnăviri, prin efectuarea de teste de screening corespunzătoare vârstei, sexului și prezenței unor factori de risc, dar și prin analize și investigații medicale periodice, efectuate de rutină.
Analizele medicale sunt printre cele mai importante investigații recomandate pentru evaluările anuale, atât pentru femei cât și pentru bărbați. Hemoleucograma, glicemia, colesterolul și trigliceridele serice, hormonii tiroidieni, creatinina, ureea, transaminazele, bilirubina, calciul, fierul sunt cel mai frecvent dozate.
În funcție de vârsta pacientului și de bolile deja diagnosticate, medicul poate recomanda însă și alte analize și investigații.
Un rol important în diagnosticul la timp al diverselor afecțiuni îl au investigațiile imagistice. Acestea au ca scop evaluarea dimensiunilor, formelor și structurii organelor și sistemelor și evidențierea unor eventuale leziuni. În vederea obținerii unor informații despre organele interne, adesea se recomandă efectuarea unei ecografii abdominale, deoarece este un test complet neinvaziv, nedureros și foarte accesibil.
În cazul femeilor, consultul ginecologic cu ecografie transvaginală, alături de testul Babeș-Papanicolau și testul de secreții vaginale, sunt esențiale pentru evaluarea aparatului genital și prevenirea sau depistarea unor leziuni, inclusiv a cancerului de col uterin. Tot în controlul de rutină intră și ecografia mamară sau mamografia, în funcție de vârstă, cu rol în diagnosticarea timpurie a cancerului de sân.
Pentru bărbații cu vârsta de peste 40 de ani este, recomandată o evaluare a prostatei. Un consult urologic ajută la identificarea unor eventuale disfuncționalități ale acesteia.
La ambele sexe este recomandat un consult de cardiologie, pentru a evalua sănătatea inimii. Măsurarea frecvenței cardiace și a tensiunii arteriale, electrocardiograma și, eventual, o ecocardiografie sunt foarte utile pentru diagnostic.
Controlul oftalmologic este, de asemenea, important. Cataracta, glaucomul, degenerescența maculară, retinopatia sunt doar câteva dintre afecțiunile severe care pot fi prevenite sau diagnosticate în cadrul unei evaluări oftalmologice complete.
SANADOR pune la dispoziția pacienților servicii medicale de top, tehnologiile de ultimă generație utilizate în cadrul laboratoarelor oferind posibilitatea efectuării unei game largi de analize și investigații, dar și garanția unor rezultate corecte.
Investigațiile imagistice sunt realizate cu echipamente avansate, de ultimă generație, de medici deosebit de competenți. La SANADOR, pacienții pot opta pentru servicii individuale sau pentru pachete de investigații anuale, acestea fiind o soluție optimă în accesarea unor servicii medicale și de laborator complete și integrate.