Singapore a reprezentat dintotdeauna o atracție pentru chinezi, indonezieni și malezieni bogați, care veneau aici pentru excursii de o zi, shopping, ca sa joace la cazinou pentru controale medicale, potrivit Bloomberg.
Pandemia a schimbat toate acestea, determinând mulți magnați și familiile lor să rămână în Singapore luni de zile, aici simțindu-se mult mai în siguranță. Asta pentru că, pe cap de locuitor, ratele mortalității din Malaezia și Indonezia sunt de peste 10 și chiar de 30 de ori mai mari decât în Singapore, potrivit datelor colectate de Universitatea Johns Hopkins.
Numărul de birouri unifamiliale din orașul-stat s-a dublat de la sfârșitul anului 2019, ajungând la aproximativ 400. Sunt firme înființate recent de cofondatorul Google, Sergey Brin, și de Shu Ping, miliardarul din spatele imperiului hotpot Haidilao International Holding Ltd.
Abonamentele la cluburile de golf private sunt în creștere, prețurile imobiliarelor au crescut cel mai mult din 2018, iar restaurantele cu stele Michelin au înflorit. Între timp, băncile globale precum UBS Group AG se extind în oraș pentru a gestiona fluxul masiv de active.
O creștere a numărului de infectări, care a condus la măsuri mai stricte la frontieră și la anularea unor evenimente precum Forumul Economic Mondial ar putea întrerupe o parte din migrația bogaților către Singapore.
Singapore a reușit și cu campania de vaccinare. A primit suficiente doze pentru a vaccina 30% din populație, aproape dublu față de rata din China și chiar față de Malaezia și Indonezia.
Este însă un echilibru delicat pentru Singapore, care se bazează mai mult pe comerț și pe deschiderea frontierelor decât pe orice altă națiune asiatică. Blocarea și restricționarea călătoriilor prea mult timp ar face Singapore neatractivă pentru investițiile globale, în timp ce eșecul de a controla virusul riscă pierderea reputației sale de centru regional sigur.
Singapore nu dezvăluie multe detalii cu privire la rezidenții săi super-bogați, dar bancherii privați, birourile multifamiliale și alți furnizori de servicii spun că noii sosiți își ajută afacerile, într-un oraș renumit pentru că aici s-a turnat filmul „Crazy Rich Asians”.
Harish Bahl, fondatorul Smile Group, a declarat că nu a întâlnit niciodată așa de mulți super-bogați în oraș. „De la izbucnirea pandemiei, miliardarii din întreaga lume au stat mai mult în Singapore, inclusiv cei din China, Indonezia, India și SUA”, a spus el, amitind și stimulentele pentru înființarea de birouri de familie.
Odată ce magnații aterizează în Singapore pentru o ședere prelungită, au nevoie de o mașină. Vânzările de vehicule premium către străini au crescut cu aproximativ 50% până la 60% comparativ cu 2019. Majoritatea sunt chinezi” și plătesc în numerar. „Rolls Royce, Bentley și Mercedes sunt mașinile cele mai cerute.
Băncile globale se pregătesc si ele să fie la îndemâna superbogaților. JPMorgan Chase & Co. intenționează să dubleze numărul băncilor din Singapore în următorii doi ani, în timp ce HSBC Holdings Plc oferă clienților ultra-bogați din Hong Kong și Singapore acces direct la băncile sale de investiții.
Sursa foto: Dreamstime