Un dermatolog a explicat că există câteva motive științifice pentru care unii oameni sunt „magneți pentru țânțari”, iar alții nu.

De ce unii oameni sunt mușcați de țânțari, iar alții nu

În cel mai recent clip postat pe TikTok, medicul  dermatolog Toral Vaidya a explicat că există trei motive pentru care anumiți oameni sunt mai atractivi pentru insectele care ne dau peste cap nopțile și ieșirea la iarbă verde.

Iată care sunt acestea, potrivit The Focus.

Mirosul corporal

În primul rând, mirosul corpului uman joacă un rol important. Și nu înseamnă că miroși bine sau miroși rău.

Fiecare organism are o compoziție chimică unică, iar aceasta emană un anumit miros.

Transpirația noastră conține ceva numit acid carboxilic, iar unele studii au arătat că țânțarii sunt atrași de acest lucru. Deci, persoanele care au mai mult acid carboxilic în mirosul lor corporal sunt mai atrăgătoare pentru insectele zburătoare.

Temperatura

De asemenea, se știe că țânțarii sunt atrași de căldură, motiv pentru care ies la vânătoare când vremea este caldă și umedă. În consecință, persoanele cu o temperatură corporală mai ridicată sunt mai predispuse la mușcătura țânțarilor.

Cercetările au arătat că femeile tind să aibă o temperatură corporală de bază puțin mai mare decât bărbații, iar femeile însărcinate au o temperatură și mai mare.

Dioxid de carbon

În cele din urmă, cercetările au arătat că țânțarii sunt atrași și de dioxidul de carbon pe care oamenii îl expiră. Așa cum se știe, toții expirăm gaze în fiecare zi, fiind parte din ciclul biologic, dar unii oameni elimină mai mult dioxid de carbon decât alții, fiind mai atrăgători pentru insecte.

Aici intră și cei care fac antrenamente intense, femeile însărcinate sau cei care consumă alcool, explică Pfizer.

țânțari
SURSA FOTO: Dreamstime

Cum să prevenim mușcăturile de țânțari

Unii oameni pot fi mai gustoși cu insectele decât alții, dar toată lumea poate lua măsuri de precauție pentru a preveni mușcăturile de țânțari.

MedlinePlus recomandă folosirea unui agent de respingere a insectelor înregistrat la Agenția pentru Protecția Mediului (EPA) atunci când ieșiți în aer liber. Asigurați-vă că repelentul conține unul dintre aceste ingrediente: DEET, picaridin, IR3535, ulei de eucalipt de lămâie sau para-menthan-diol.

Acoperirea va ajuta și ea, așa că este o idee bună să purtați mâneci lungi, pantaloni și șosete când sunteți în aer liber. Cu toate acestea, țânțarii pot mușca prin țesătura subțire, așa că ar trebui să pulverizați și îmbrăcămintea subțire cu un respingător pentru insecte.

Protejați-vă casa împotriva țânțarilor instalând ecrane pe ferestre și uși și goliți în mod regulat apa stătătoare din curtea dvs., deoarece acestea sunt locuri de reproducere a țânțarilor. De exemplu, apă în ghivece de flori, jgheaburi, găleți, capace pentru piscine și băi pentru păsări. Anumite plante pot ajuta și la ținerea țânțarilor la distanță.

Doar țânțarii femele mușcă oamenii

Doar țânțarii femele mușcă oamenii. Ei străpung pielea folosind o parte a gurii numită proboscis pentru a aspira sânge. Pe măsură ce țânțarul se hrănește, îți injectează saliva în piele. Apoi folosesc această făină de sânge pentru a produce ouă pe care le depun în apă.

Înțepăturile de țânțari sunt o parte normală a vieții și au ca rezultat doar umflături pruriginoase pentru majoritatea oamenilor, care dispar după câteva zile. Cu toate acestea, pot provoca reacții alergice și anafilaxie la unii, o reacție alergică care pune viața în pericol și provoacă dificultăți de respirație.

De asemenea, pot răspândi boli grave la oameni, inclusiv malaria, febra dengue, virusul Zika, virusul West Nile (WNV) și virusul Chikungunya. Aceasta este mai mult o problemă în Africa, dar mulți dintre acești țânțari care răspândesc bolile se deplasează în întreaga lume din cauza schimbărilor climatice.

Un oraș din Massachusetts a introdus un stațion de noapte pe timp de noapte după ce a fost detectat în stat un caz de encefalită ecvină estică (EEE) cu rară țânțar cirus. Parcurile și câmpurile publice din Plymouth vor fi închise între zori și amurg, deoarece țânțarii sunt cei mai activi.