Cantităţile mari de cafea băute dimineaţa pot duce la anumite probleme de sănătate, care nu trebuie ignorate. Mai exact, cercetătorii susțin ca antioxidanții din cafea pot avea efecte adverse asupra organismului în cazul în care este consumată pe stomacul gol. Astfel, pot apărea tot felul de probleme digestive, cum ar fi inflamarea intestinelor, balonarea, colon iritabil, inclusiv creșterea riscului apariției cancerului de colon.
Nutriționistul Lisa Richards spune că există câteva motive pentru care, după ce am băut o ceașcă, două, de cafea, începem să ne balonăm, potrivit Shesfinds.
În primul rând, cafeaua este foarte acidă, iar asta poate irita mucoasa intestinului și a stomacului. „Această iritare duce la inflamație și la balonare”, explică Richards.
Există însă o greșeală comună pe care toată lumea o face și care poate agrava balonarea: îndulcitorii, frișca sau laptele pe care îi adaugăm în cafea.
Îndulcitorii și laptele din cafea ar putea agrava balonarea
Dacă vă displace gustul cafelei negre, probabil că adăugați ingrediente precum zahăr, lapte, frișcă sau diverse siropuri aromate. Richards spune că acest obicei poate fi responsabil de balonarea pe care o au unii oameni după ce au băut cafea.
„Unii oameni sunt sensibili sau nu tolerează lactatele, zahărul rafinat sau îndulcitorii și aromele artificiale”, explică ea. „Puteți să vă agravați balonarea adăugând ingrediente la care sunteți sensibil, fără să știți”, spune ea.
Intoleranțe sau alergii de care nu știți
Dacă însă vă confruntați cu balonare excesivă de fiecare dată când îndulciți cafeaua, este posibil să aveți intoleranțe sau alergii de care nu știți. Richards spune că produsele lactate pot provoca balonare pentru cei cu intoleranță la lactoză: „Cei care nu pot digera lactoza din produse lactate pot avea balonare din cauza laptelui”, spune ea.
Îndulcitorii artificiali sunt un alt vinovat pentru starea de balonare „Îndulcitorii artificiali, precum sucraloza și aspartamul, pot irita intestinul și pot provoca disbioză în microbiomul intestinal. Când există un dezechilibru în bacteriile intestinale, apare un disconfort gastro-intestinal, cum ar fi gazele și balonarea”, avertizează ea.
Nu mai beți cafeaua pe stomacul gol!
Aceste efecte le pot resimți și oamenii sănătoși pentru că acidul clorohidric este utilizat în dizolvarea alimentelor consumate. Stimularea acidului clorhidric afectează digestia, mai ales după mesele mai grele, și împiedică digestia normală a proteinelor. Mai mult, proteinele insuficient digerate pot duce la multe probleme de sănătate cum ar fi balonarea, iritarea și inflamarea intestinelor și chiar cancer.
Specialiștii recomandă consumul unei cești de cafea la o oră după ce te-ai trezit și după ce ai servit micul dejun, însă, dacă nu poți mânca dimineața, încearcă să consumi o felie de pâine înainte de a savura prima ceașcă de cafea din ziua respectivă.