„Mânia alimentată de foame” este un fenomen întâlnit la oamenii care devin irascibili atunci când nu reușesc să își potolească rapid pofta de mâncare.

Persoanele care suferă de „mânia alimentată de foame” simt cum stomacul lor începe să se mestece singur, creierul lor este în ceață profundă, iar corpul lor este epuizat.

Senzația este incomodă și creează o poftă crescută de mâncare. Dacă te-ai confruntat vreodată cu așa ceva, fără să îți poți explica de ce, atunci continuă să citești explicația medicilor specialiști, pusă la dispoziție de doctorulzilei.ro.

De ce te enervezi ușor atunci când îți este foame? Explicația medicilor specialiști

Stomacul tău îi cere urgent creierului să mănânce

Când stomacul tău este gol, eliberează grelină (hormonul foamei). Grelina este produsă în intestinul tău ca un răspuns la programul tău standard de masă, dar și la simpla vedere sau la primul miros al mâncării preferate.

Ea este concepută pentru a semnala creierului tău că ai nevoie de mai multă hrană pentru a obține energie în plus. După ce stomacul tău trimite grelina spre creier, ea atinge zonele care controlează procesele automate ale corpului tău, precum metabolismul.

Creierul tău execută rapid comanda primită de la stomac și așa începi să mănânci.

Nivelurile tale de dopamină scad

Grelina are un control puternic asupra centrului de recompensă al creierului tău și ar putea fi unul dintre factorii declanșatori al poftei tale de mâncare.

Potrivit sursei citate, atunci când cercetătorii medicali au stimulat șoarecii de laborator cu grelină sistemică, fără a le furniza vreun produs alimentar, nivelurile de dopamină din creierul lor au scăzut rapid.

Aceeași genă controlează foamea și furia

Un alt motiv pentru care ești furios atunci când îți este foame este legat direct de hormonul foamei. După ce grelina călătorește către creierul tău, se eliberează imediat un al doilea hormon numit neuropeptidă Y, ce îți stimulează apetitul.

Această substanță chimică naturală a creierului tău are diverse funcții, inclusiv creșterea aportului de alimente și reglarea furiei, ambele fiind strâns legate.

Totodată, sursa citată anterior ne explică faptul că persoanele cu niveluri ridicate de neuropeptidă Y în lichidul cefalorahidian au mai multe ieșiri de agresivitate și impulsivitate atunci când le este foame.

Astfel că există o legătură directă între nivelurile ridicate de neuropeptidă Y și sentimentul de furie.