Stilul de viață tot mai sedentar și o serie de alți factori au făcut ca incidența atacurilor cerebrale să crească în rândul tinerilor. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, accidentul vascular cerebral este al doilea cel mai mare factor care duce la decese în întreaga lume.
Aproximativ 13 milioane de oameni suferă de această boală în fiecare an și aproximativ 5,5 milioane de oameni mor anual din cauza ei. În India, AVC-ul se răspândește într-un ritm alarmant: la fiecare 40 de secunde o persoană suferă un accident vascular cerebral, scrie News18.com.
Un accident vascular cerebral este definit ca un atac ischemic tranzitoriu sau un accident cerebrovascular care are loc atunci când fluxul de sânge către creier este blocat, împiedicând creierul să obțină oxigen și nutrienți. Din cauza lipsei de oxigen și a nutrienților, celulele creierului încep să moară în câteva minute, provocând leziuni cerebrale de durată, dizabilități pe termen lung și chiar deces. Un studiu realizat de Consiliul Indian de Cercetare Medicală (ICMR) a evidențiat că aproximativ 10-15% din toate tipurile de AVC care apar în rândul adulților tineri duc la o cincime din spitalizări și pot avea un impact devastator asupra tinerilor.
Cel mai frecvent tip de accident vascular cerebral
Cel mai frecvent tip de accident vascular cerebral este un AVC ischemic cauzat de o blocare a vaselor de sânge care furnizează sânge la creier. Alte cauze ale accidentului vascular cerebral în rândul tinerilor includ:
– Hemoragia subarahnoidiană (HSA) – Aceasta apare atunci când există sângerare într-o zonă dintre membrana arahnoidiană și pia mater (membrană vasculară fină care aderă la suprafața creierului și a măduvei spinării). Ruptura anevrismală este cea mai frecventă cauză a HSA.
– Hemoragie intracraniană – Apare atunci când vasele de sânge din parenchimul creierului se rup sau se scurg. Hipertensiunea arterială este cea mai frecventă cauză.
S-a constatat că aceste două cauze afectează mai mulți adulți tineri (40-55%) în comparație cu populația generală cu AVC (15-20%).
Care sunt simptomele unui AVC
Semnele unui accident vascular cerebral variază, de la slăbiciune, până la paralizie pe o parte a feței sau a corpului. În rândul tinerilor, un accident vascular cerebral este definit ca RAPID (căderea feței, slăbiciune brațului, dificultăți de vorbire) Alte simptome ale accidentului vascular cerebral în rândul tinerilor includ:
- Confuzie bruscă
- Probleme în a vorbi sau a înțelege
- Dificultate de a vedea la unul sau la ambii ochi
- Pierderea echilibrului sau a coordonării, amețeli și probleme la mers
- Cefalee bruscă și severă, fără cauză cunoscută