De ce toata lumea a ajuns sa isi retraga banii din Italia

In ultimii 7 ani, investitorii au fost tinuti ostatici ideii ca Grecia ar putea sa intre in incapacitate de plata, sa nu mai poata sa isi restituie datoriile si sa paraseasca, intr-un final, zona euro. Grexitul ar fi declansat un efect de domino in Europa. Tari precum Portugalia, Italia, Irlanda si Spania ar fi intrat in aceasta furtuna perfecta si, eventual, ar fi parasit zona euro. Daca Grecia a ajuns, cumva, gestionabila, o noua problema apare la orizont si mut mai greu de rezolvat. Este vorba de Italia, care are de infruntat o criza bancara in toata regula.

 

Sistemul bancar european scartaie din toate incheieturile si este cat se poate de fragmentat. Desi problemele sunt mult mai acute pentru unele tari si pentru o serie de institutii financiare, sectorul functioneaza pe un nivel de profitabilitate care este, in medie, mai mic decat costul sau de capital propriu. In plus, este tras in jos de un nivel impresionant de credite si de active greu de valorificat.

Sunt destule argumente care sa submineze capitalizarea sistemului financiar european in anii urmatori iar Italia nu face exceptie din acest peisaj. Nu numai ca sistemul sau bancar disfunctional ingreuneaza insanatosirea economiei si inhiba investitiile, dar problemele sale afecteaza intreaga zona euro.

 

vezi aici De ce toata lumea a ajuns sa isi retraga banii din Italia