De ce transpirăm noaptea? Semnele prin care organismul ne atenționează că avem probleme
Ce se întâmplă când transpirăm noaptea, când corpul și mintea se află în stare de repaus? Este normal să asudăm mult și pe timpul nopții? Site-ul Livestrong arată care ar fi cauzele acestor transpirații nocturne și dacă ar trebui să ne facem griji.
Există numeroase persoane care se plâng de episoade repetate de transpirație severă în timpul nopții. Transpirațiile cronice nocturne indică adesea anumite probleme de sănătate, cum ar fi hipoglicemia sau perimenopauza (perioada încadrată între 4 și 8 ani înainte de instalarea menopauzei).
În cazul femeilor de peste 50 de ani, menopauza este principalul factor declanșator al acestor transpirații nocturne. Bufeurile care însoțesc menopauza pot provoca transpirații abundente. Același lucru este valabil și pentru femeile cu cicluri neregulate.
Unele infecții bacteriene, endocardita, osteomielita sau abcesele pot cauza transpirații.
Iată cinci posibile cauze ale transpirațiilor nocturne.
Menopauza
Anii care au precedat menopauza, cunoscuți sub denumirea de perimenopauză, reprezintă momentul de vârf al bufeurilor: aproape 80% dintre femei spun că le-au experimentat pe măsură ce au trecut prin această etapă a vieții. Acest lucru se datorează fluctuațiilor semnificative ale producției de hormoni sexuali – estrogen și progesteron, Fluctuațiile apar de mai multe ori pe zi, inclusiv noaptea, când provoacă transpirații nocturne.
Cercetările experților de la Harvard School of Public Health arată că fluctuațiile hormonale care apar odată cu menopauza declanșează simptome vasomotorii precum bufeuri, frisoane, înroșirea feței, transpirație excesivă și transpirații nocturne.
Efect secundar al medicamentelor
Există mai multe medicamente care includ transpirația nocturnă pe lista efectelor secundare. De exemplu, medicamentele antidepresive sunt asociate cu transpirația excesivă. Dar și banala aspirină poate duce la transpirații nocturne. Pe listă se află și medicamentele pentru tensiune arterială și diabet și cele fără prescripție medicală, cum ar fi omeprazolul.
Probleme hormonale sau diabet
Hipertiroidismul (în cazul în care corpul produce prea mult hormon tiroidian) poate suprastimula sistemul nervos, ceea ce va duce la insomnii, dar și la transpirații pe timpul nopții. Dacă aveți diabet zaharat nediagnosticat, asta poate da peste cap nivelul zahărului din sânge și va face să transpirați mai mult, inclusiv noaptea. Transpirațiile nocturne pot fi și un simptom care indică existența anumitor tipuri de cancer, în special limfomul Hodgkin.
Infecțiile și virușii
Mai multe tipuri de infecții, mai ales, tuberculoza, dar și HIV, endocardita (infecția bacteriană a valvelor cardiace), abcesele și osteomielita (infecția oaselor) vor provoca febră și transpirații nocturne.
Efect secundar al apneei în somn
Transpirațiile nocturne apar de aproximativ trei ori mai frecvent la persoanele cu apnee netratată. Sindromul de Apnee în Somn este caracterizat de episoade repetate de blocare parțială sau totală a căilor respiratorii în timpul somnului, împiedicând pătrunderea aerului în plămâni.