Aparatele de aer condiţionat au un grad de penetrare destul de scăzut în ţara noastră. La începutul lui 2010, doar 19,3% dintre gospodăriile din mediul urban deţineau un aparat de aer condiţionat, conform unui studiu Daedalus Millward Brown. Canicula de afară şi promoţiile oferite de retaileri îi împing, însă, pe tot mai mulţi români spre decizia de a cumpăra un aparat de aer condiţionat.
Aparatul de aer condiţionat este un produs cu o sezonalitate foarte accentuată, în perioada de început de vară vânzările crescând exponenţial. Sunt, în general, cumpărături de impuls, generate de momentul manifestării căldurilor insuportabile. În zilele cu temperaturi ridicate, media vânzărilor se triplează faţă de cea înregistrată în zilele în care temperatura se încadrează în limite normale.
Astfel, vara, vânzările de aparate de aer condiţionat au o creştere de 15%. Dacă ne raportăm la numărul de unităţi vândute în anul 2011, comparativ cu anul 2010, acestea au crescut cu 30%, potrivit oficialilor Altex. La eMAG, cel mai mare magazin online din ţară, „încă de la începutul verii se vând cu aproximativ 40% mai multe aparate de aer condiţionat, care beneficiază în această perioadă şi de reduceri de până la 300 de lei.
Am reuşit să vindem chiar peste 150 de aparate de aer condiţionat pe zi“, a declarat Alex Marin, product manager, eMAG. „Evoluția pozitivă a pieței se bazează pe gradul scăzut de penetrare al acestui tip de produse, dar și pe nivelul tot mai accesibil al prețurilor. Până în prezent, vânzările de aparate de aer condiționat au înregistrat o creștere de 11% față de anul trecut, iar la nivelul întregului sezon, estimăm o creștere de până la 25%“, potrivit lui Gabriel Pereș, sales manager, Flanco.
De asemenea, magazinul online specializat în comercializarea de electronice şi electrocasnice, ElectroFun, a înregistrat o creştere în vânzări de aproximativ 10% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, ne-a declarat Mădălina Stănescu, marketing & PR manager, FIT Distribution.
De ce trebuie să ţii cont la achiziţionarea unui aparat
Criteriul principal în achiziţionarea unui aparat de aer condiţionat este în continuare preţul, însă sunt şi alţi factori ce merită luaţi în seamă. În primul rând, aparatul trebuie cumpărat în funcţie de suprafaţa camerei. Astfel, dacă aceasta are între 18 şi 25 de metri pătraţi este recomandat un aparat de 9.000 BTU/h, iar dacă camera are între 24 şi 35 mp, este necesar un aparat de 12.000 BTU/h. Pentru camere mai mari, există şi aparate de 18.000 BTU şi 24.000 BTU.
Un alt factor de care trebuie ţinut cont este tehnologia inverter. Aparatele de aer condiţionat prevăzute cu tehnologia inverter ajung mult mai repede la temperatura dorită, putând fi folosite pentru încălzire și la temperaturi exterioare scăzute și economisindu-se în același timp circa 30% energie electrică în comparație cu un aparat clasic. Acest tip de aparate sunt cu circa 30-35% mai scumpe decât cele normale.
Alte aspecte, nu mai puţin importante, sunt clasa energetică, cea mai economică fiind clasa A, nivelul de zgomot produs de aparat şi instalarea produsului, care se realizează de firme specializate, preţul variind între 350 şi 600 de lei.
Care sunt cele mai vândute mărci
La Altex, mărcile cele mai căutate sunt LG, Electrolux şi Whirlpool, acestea având şi o gamă largă de produse. „Gama aparatelor de aer condiţionat cuprinde modele cu clase de consum A, B, C şi cu funcţii speciale de purificare a aerului de praf, polen şi alergeni sau de eliminare a mirosului de tutun. Preţurile variază între 600 şi 3.000 de lei. Spre deosebire de anul trecut, se vând aparatele de aer condiţionat cu consum redus de energie, clase de consum A si B“, conform reprezentanţilor Altex.
„Cele mai cumpărate modele la Flanco sunt cele din gamele accesibile, cu clasa A de consum, cu precădere cele de 12.000 BTU (proporția este de un aparat de 9.000 BTU vândut la trei aparate de 12.000 BTU ). Prețurile pentru aparatele de aer condiționat pornesc chiar și de la 1.099 lei (cu instalare inclusă)“, potrivit lui Pereş. „Clienţii eMAG sunt interesaţi îndeosebi de modelele de 12.000 BTU, care sunt capabile să răcească o suprafaţă de până la 35 de mp. Preţurile acestor aparate pornesc de la 900 de lei. De asemenea, unele dintre cele mai vândute modele de aparate de aer condiţionat sunt cele de 9.000 BTU, care sunt potrivite pentru camerele de apartament“, a declarat Alex Marin, product manager, eMAG.
Avantaje şi dezavantaje
Aparatele de aer condiţionat asigură confortul termic utilizatorilor, însă specialiştii recomandă folosirea cu moderaţie a acestora. Temperatura interioară trebuie setată astfel încât să fie cu maximum șapte grade mai mică decât cea exterioară. Schimbările bruşte de temperatură pot provoca probleme de sănătate, avertizează medicii.
Dacă este folosit cum trebuie, un aparat de aer condiţionat poate preveni alergiile, crizele de astm şi bolile respiratorii asociate poluării, deoarece aparatul este echipat cu filtre care reţin praful, polenul şi fumul din aer. De asemenea, cu ajutorul unui aparat de aer condiţionat poţi ţine sub control umiditatea din casă în zilele caniculare, împiedicând înmulţirea microorganismelor şi a mucegaiului.
Ce este BTU? Termenul BTU vine de la British Thermal Unit, folosit ca unitate de putere este BTU/h şi reprezintă puterea de răcire. La noi în ţară, se foloseşte unitatea de măsură W (Watt), însă pentru aer condiţionat s-a perpetuat folosirea unităţii de măsură britanice. 1 W = 3,412 BTU/h