De ce unele medicamente trebuie luate cu mâncare?
Medicamentele trebuie administrate cu mâncare din diverse motive, inclusiv impactul asupra absorbției medicamentului, tolerabilitatea și siguranța. Alimentele pot afecta viteza și cantitatea de absorbție a medicamentelor în cazul a până la 40% din medicamentele administrate pe cale orală.
Componența sucurilor digestive se modifică atunci când alimentele se află în stomac, ceea ce poate afecta sau spori absorbția medicamentelor. O masă mai bogată sau una cu mai multe fibre întârzie golirea gastrică mai mult decât o masă mai mică.
De asemenea, alimentele pot face medicamentele mai tolerabile, deoarece unele medicamente pot provoca tulburări stomacale. De exemplu, Metformin, un medicament utilizat pentru tratarea diabetului de tip 2 și a sindromului ovarelor polichistice, se recomandă, în general, să fie luat cu alimente pentru a combate efectele secundare. Același sfat este dat și pentru corticosteroizi și anumite antibiotice.
Alimentele pot să facă medicamentele mai sigure
Alimentele pot, de asemenea, să facă medicamentele mai sigure deoarece utilizarea pe termen lung poate afecta funcția renală, în special în cazul celor cu afecțiuni preexistente sau deshidratare. Manualul australian de medicamente recomandă administrarea ibuprofenului (vândut sub denumirea de Nurofen și Advil) cu un pahar de apă sau după masă dacă acesta deranjează stomacul.
O revizuire sistematică publicată în 2015 a constatat că alimentele întârzie tranzitul ibuprofenului la nivelul intestinului subțire și absorbția, ceea ce întârzie efectul terapeutic și timpul până la ameliorarea durerii.
Pentru a reduce riscul ca ibuprofenul să provoace leziuni la nivelul stomacului sau al rinichilor, utilizați cea mai mică doză eficientă pentru cea mai scurtă durată, hidratați-vă și evitați administrarea simultană a altor medicamente antiinflamatoare nesteroidiene, potrivit Medical Xpress.
Este recomandată o masă mai consistentă
Pentru persoanele care utilizează ibuprofen pentru perioade prelungite și prezintă un risc mai mare de efecte secundare gastrointestinale, medicul prescriptor le poate începe administrarea unui inhibitor al pompei de protoni. Atunci când luați un medicament cu alimente, un pahar plin de lapte sau câțiva biscuiți pot fi suficienți, dar majoritatea studiilor directe folosesc o masă consistentă pentru a defini luare medicamentelor „cu mâncare”.
În general, este recomandată o masă mai consistentă care include un amestec de grăsimi, proteine și carbohidrați. Medicul dumneavoastră vă poate sfătui cu privire la medicamentele care trebuie luate după masă și la modul în care acestea interacționează cu sistemul dumneavoastră digestiv.