Incapacitatea anumitor şoferi de a conduce corect un automobil pe drumurile publice este condiţionată genetic, potrivit unui studiu american de la Universitatea California Irvine, publicat în revista Cerebral Cortex, informează Mediafax.

Oamenii de ştiinţă americani au descoperit faptul că persoanele care prezintă o anumită variaţie genetică au obţinut scoruri cu 20% mai slabe la testele de conducere, comparativ cu persoanele care au o structură diferită a ADN-ului.

Acest studiu ar putea fi explicaţia ştiinţifică pentru a justifica prezenţa în trafic a unui număr atât de mare de şoferi slabi, pentru că aproximativ 30% dintre americani prezintă această variaţie genetică.

Totul e în gene

Cercetătorii au testat 29 de voluntari, dintre care 22 nu prezentau această variaţie genetică, cerându-le să conducă 15 tururi de pistă pe un simulator electronic şi apoi să repete acest test după o săptămână.

Spre surpriza lor, ei au descoperit că şapte voluntari care aveau variaţia genetică au condus în mod constant mai prost decât colegii lor.

Gena responsabilă pentru această variaţie controlează o proteină denumită „Brain-derived neurotrophic factor (BDNF)”, care afectează memoria.

SURSA: Mediafax