Din 2020 până în prezent, majoritatea am cunoscut măcar o familie care a fost contaminată cu virusul Sars-Cov-2, ce a fost nevoită să rămână în carantină până s-au vindecat toți oamenii. În ciuda acestui fapt, a existat o persoană în familie cu imunitatea intactă, care nu s-a îmbolnăvit. Situația aceasta a ridicat suspiciuni în rândul oamenilor, însă Mircea Iliescu, doctor în genetică și evoluție umană la Universitatea Cambridge, a oferit un răspuns pentru acest mister.
Din 2020 până în prezent, coronavirusul s-a răspândit într-un mod alarmant, în special în timpul sezonului rece. Din această cauză, majoritatea dintre noi am aflat că rude, prieteni, colegi sau vecini au fost infectați. Curios este faptul că, în anumite familii sau cupluri, nu toți oamenii dintr-o casă s-au îmbolnăvit. În ciuda faptului că împart același spațiu, câteva persoane și-au păstrat sănătatea intactă. Această situație a ridicat suspiciuni în rânduri cetățenilor.
În acest caz, Mircea Iliescu, doctor în genetică și evoluție umană la Universitatea Cambridge, a oferit un răspuns pentru curiozitatea oamenilor.
„Suntem diferiți. Unii oameni sunt mai protejați”
Acesta a explicat că aici pot interveni celulele T ale sistemului imunitar, care „țin minte” infecții precedente cu coronavirusuri. Mircea Iliescu a subliniat faptul că nu medicamentele, consumate fără prescripție medicală, au ajutat anumite persoane să nu contacteze virusul.
„Genetica umană arată că suntem diferiți. Unii oameni sunt mai protejați, adică sistemul lor imunitar e mai puternic decât al altora. Noi știm că și cu acest virus se întâmplă acest lucru. Și, de fapt, sunt consorții mari genomice care analizează acum la zeci de mii de oameni de ce unii reacționează diferit față de ceilalți. Acei oameni se pare că au anumite variante genenice care refac sistemul imunitar mult mai competent, adică au celulele T mai pregătite și se pare că ei au trecut prin coronavirusuri – răcelile sunt coronavirusuri – și acelea le-au lăsat o imunitate de lungă durată prin celulele T.”, a explicat Mircea Iliescu.
Medicii și asistentele, predispuși să aibă celule T
Mircea Iliescu a explicat că oamenii care activează în sistemul medical sunt predispuși să formeze celulele T deoarece sunt expuși zilnic la diverse viroze. Acesta a adăugat că oamenii trebuie să accepte faptul că toți suntem diferiți, de aceea există situații în care doar un membru al unui cuplu este bolnav, iar celălalt sănătos, de exemplu.
„Nu toți se pare că o capătă. Acum încercăm să înțelegem de ce unii oameni capătă aceste celule T de lungă durată, trecuți fiind, poate, prin multe răceli. Se pare, oricum, că cei care lucrează în sistemul de sănătate, care sunt expuși de foarte multe ori, ar avea mai mult aceste celule cu memorie lungă care recunosc – practic sunt fani coronavirusuri – recunosc coronavirusuri.
Noi știm că oamenii sunt diferiți. Deci, unii pot să fie imuni la virus, alții au caractere genetice care îi fac să fie mai susceptibili să facă forme mai grave. De exemplu, populațiile din Asia de Sud – s-a descoperit asta în Marea Britanie. Și aici, ar trebui să ne gândim și noi în România că avem populație romă, care are parte (genetică) din Asia de Sud și aș fi foarte curios să văd, nu s-a făcut niciun studiu, dacă au fost mai afectați. În Marea Britanie știm că anumite minorități sunt mai afectate”, a spus Mircea Iliescu pentru Digi24.