Cafeaua fără zahăr și ciocolata neagră conțin un număr mare de antioxidanți, poate chiar mai mulți decât majoritatea alimentelor. Antioxidanții împiedică acțiunea radicalilor liberi și daunele oxidative asupra celulelor, informează CNN.
Marilyn Cornelis, profesor asociat de medicină preventivă la Northwestern University Feinberg School of Medicine, alături de echipa sa, a descoperit că o variantă genetică poate contribui la motivul pentru care unii oameni beau mai multe cești de cafea pe zi, în timp ce alții nu. „Oamenii cu aceste gene metabolizează cofeina mai repede, astfel încât efectele stimulatoare dispar mai repede și au nevoie să bea din ce în ce mai multă cafea”, a explicat aceasta.
Cafeaua scade riscul de apariție a anumitor boli, inclusiv Parkinson
„Acest lucru ar putea explica de ce unii indivizi nu au nicio problemă dacă beau mai multă cafea, în comparație cu alții, care deveni nervoși sau anxioși dacă fac exces de cafea”, a adăugat Cornelis.
Studiile au arătat că anumite cantități moderate de cafea neagră, între 3 și 5 căni pe zi, scad riscul de apariție a anumitor boli, inclusiv Parkinson, boli de inimă, diabet de tip 2 și mai multe tipuri de cancer.
Diferența dintre cafeaua neagră și cea îndulcită
Dar aceste beneficii pot fi mai mari dacă respectiva cafea nu conține lapte, zahăr și alte arome pe care tindem să le adăugăm.
„Știm că există tot mai multe dovezi care sugerează că există un impact benefic al consumului de cafea asupra sănătății. Dar trebuie să admitem că o cană de cafea neagră face diferența între aceasta și cafeaua cu lapte și cu zahăr”, a spus Cornelis.
Ce au descoperit autorii studiului
Într-un nou studiu publicat în Nature Scientific Reports, Cornelis a analizat tipuri precise de băutori de cafea, separând iubitorii de cafea neagră de iubitorii cafelei cu zahăr și lapte.
„Am descoperit că băutorii de cafea cu varianta genetică care reflectă un metabolism mai rapid al cofeinei preferă cafeaua amară, neagră”, a spus Cornelis. „De asemenea, am găsit aceeași variantă genetică la oamenii care preferă ceaiul simplu, și nu pe cel îndulcit, dar și la iubitorii ciocolatei negre în detrimentul ciocolatei cu lapte”, a precizat ea.
Același lucru e valabil și în cazul celor care preferă ciocolata neagră
Cornelis și echipa ei nu cred însă că preferința oamenilor are vreo legătură cu gustul cafelei sau al ceaiului fără zahăr. În schimb, susține ea, persoanele cu această genă preferă clar cafeaua neagră și ceaiul neîndulcit deoarece asociază aroma amară cu creșterea vigilenței mentale.
Același lucru este valabil și în cazul celor care preferă ciocolata neagră. „Când se gândesc la cofeină, se gândesc la un gust amar, așa că preferă o ciocolată neagră”, a spus Cornelis.
Ciocolata neagră conține puțină cofeină, dar mult mai mult dintr-un compus numit teobromină, un stimulent al sistemului nervos legat de cofeină. Dar studiile au arătat că dozele mai mari de teobromină pot crește ritmul cardiac și pot afecta starea de spirit.
Studiile viitoare vor încerca să abordeze preferința genetică pentru alte alimente amare, care, în general sunt asociate cu mai multe beneficii pentru sănătate. „Ar putea arăta că indivizii care sunt predispuși genetic să consume mai multă cafea sunt, de asemenea, implicați în alte comportamente potențial sănătoase”, crede Cornelis.