Un nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Stanford a descoperit că expunerea anterioară la coronavirusuri comune ar putea explica de ce persoane infectate cu SARS-CoV-2 suferă doar simptome ușoare.

Vestea momentului despre COVID

Cercetarea a arătat că celulele imune specifice la pacienții cu cazuri ușoare de COVID-19 prezintă semne ale unor „întâlniri” anterioare cu coronavirusuri care cauzează banala răceală.

Mark Davis, directorul Institutului pentru Imunitate, Transplant și Infecții al Universității Stanford, a vrut să afle dacă răspunsul la una dintre întrebările mari ale pandemiei se află într-un tip de celulă imună, cunoscută sub numele de celula T „ucigașă”. ”Mulți oameni se îmbolnăvesc grav, iar unii chiar mor din cauza COVID-19, în timp ce alții se plimbă fără să știe că au virusul ”, spune Davis. „De ce?”

„S-ar putea ca pacienții infectați cu Covid-19, care au avut o formă severă, să nu fi fost infectați, cel puțin nu recent, de tulpini mai ușoare de coronavirus, deci nu au păstrat celule T „ucigaașe” eficiente”, afirmă Davis.

O mulțime de studii asupra imunității SARS-CoV-2 s-au concentrat pe anticorpi. Acestea sunt proteinele imune care intră rapid într-un virus și îl împiedică să ne infecteze celulele. Dar anticorpii sunt doar o armă în arsenalul sistemului nostru imunitar.

Agenţii patogeni pot evolua rapid

Davis subliniază că agenții patogeni pot evolua rapid. Celulele T „ucigașe”, pe de altă parte, sunt marii luptători ai sistemului imunitar. Ele caută și distrug celulele infectate cu virusul. Altele, numite celule T helper (sau celule T CD4 +) sunt importante pentru diferite funcții imune, inclusiv stimularea producției de anticorpi și celule T „ucigașe”.

„Celulele de memorie sunt de departe cele mai active în apărarea în fața bolilor infecțioase”, explică dr Davis. „Sunt ceea ce vrei să ai pentru a combate un agent patogen recurent. Sunt menite să genereze vaccinurile”, adaugă el.

Probele de sânge prelevate de la subiecți înainte de începerea pandemiei au fost analizate,iar cercetătorii au descoperit că unele celule T „ucigașe” au lovit rapid când au fost expuse la SARS-CoV-2, vizând acele secvențe de peptide coronavirus comune.

În loc să aibă nevoie de câteva zile pentru a identifica și distruge un agent patogen nou, aceste celule imune au recunoscut rapid SARS-CoV-2 datorită similitudinilor sale cu alte coronavirusuri”, spune Davis. El consideră că acesta e un factor crucial care ar putea juca un rol în diferențierea cazurilor ușoare de COVID-19 față de de cele mai severe.