Gândacii pot fi purtători de bacterii care duc la stafilococ, streptococ și salmonella
Gândacii pot fi aduși în casă pe bagaje, îmbrăcăminte sau alte genți și cu unele articole care intră în casă. Accesul pe care-l au la adăpost, apă și mâncare este ceea ce va ține gândacii în interiorul casei, ajutându-i să se înmulțească rapid dacă nu sunt distruși. Acești dăunători pot fi foarte periculoși pentru sănătate.
Potrivit Agenției pentru Protecția Mediului din SUA, gândacii pot fi purtători de bacterii care duc la stafilococ, streptococ și salmonella dacă intră în contact cu alimentele tale. De asemenea, pot provoca probleme persoanelor cu astm bronșic. De asemenea, aceste insecte potențial periculoase pot pătrunde în casă prin fisuri din exteriorul casei. Dacă locuiți într-un bloc, gândacii pot ajunge la voi dintr-un alt apartament.
Cum și cât trăiesc gândacii într-o casă curată
Odată ce acești dăunători ajung în interiorul casei, vor rămâne aici mult timp mai ales dacă beneficiază de adăpost și au acces la apă, chiar dacă nu găsesc hrană. Gândacii pot rezista fără să mănânce până la o lună, iar unele specii, cum ar fi gândacul german de bucătărie, se hrănesc și cu alte lucruri. Pasta de dinți, săpunul, pielea și lipiciul sunt câteva lucruri care pot întreține gândacii atunci când nu găsesc mâncare.
Aceste insecte iubesc umezeala, iar conductele care se scurg le oferă un mediu prielnic. Plantele crescute în exces pot atrage gândacii în curte și, de aici vor căuta adăpost în casă, dacă găsesc o cale ușoară de a pătrunde în interior. Dacă zăriți un gândac în casă, probabil că nu este vorba de o infestare, dar dacă nu luați măsuri, s-ar putea să vă treziți invadați. Deși locuința este curată-lună, acești dăunători vor rămâne și se vor reproduce, atâta timp cât există apă disponibilă.
Cum să țineți gândacii departe de casă
Pentru a ține gândacii departe, asigurați-vă că nu există crăpături în fundația casei. Sigilați orice fisură din jurul ușilor sau ferestrelor prin care insectele ar putea trece ușor. Uneori, gândacii își fac drum în casă prin orificiile aerisirii hotei. Acoperirea cu plasă de sârmă sau vată de oțel poate ține insectele afară.
De asemenea, este indicat să vă asigurați că instalațiile sanitare nu au scurgeri. Pe lângă curățarea oricăror firimituri sau resturi de mâncare, igienizarea regulată a casei va lăsa gândacilor mai puține locuri pentru a se ascunde, făcând casa neatractivă.
Aceste insecte se reproduc rapid, așa că cel mai bine este să eliminați gândacii înainte ca situația să scape de sub control. Când faceți curățenie, cel mai bine este să folosiți un aspirator cu saci de unică folosință, pe care să îi aruncați la final. Nu e bine să utilizați mătura: în acest fel ouăle insectelor se pot răspândi în mai multe locuri din casă. Pentru a scăpa de dăunători, se poate folosi un spray insecticid pe bază de ciflutrin, o substanță care ajută la distrugerea gândacilor. Insecticidul se pulverizează în locurile unde se ascund insectele: crăpături în perete, zone de drenaj, guri de aerisire sau coșul de gunoi.