Statele Unite vor ca o planetă întreagă să stea sluj în fața sa. Cei care nu se supun riscă să simtă pe pielea lor forța complexului militaro-industrial internațional controlat de americani.
„Dominația full spectrum”, așa cum este cunoscută doctrina americană, este motivul pentru care SUA se comportă așa cum se comportă pe scena internațională, scrie Roger McKenzie într-un editorial publicat de PeoplesDispatch.
Imaginați-vă ce s-ar întâmpla dacă Rusia, China sau orice altă țară, ar spune că își propune să exercite controlul militar asupra pământului, mării, aerului și spațiului pentru a-și proteja interesele și investițiile. Aceasta a fost politica Statelor Unite începând din 1997.
Dominația full spectrum, așa cum este cunoscută doctrina, este motivul pentru care Statele Unite se comportă așa cum se comportă pe scena internațională. Ea a inclus totul, de la finanțarea forțelor de opoziție din statele suverane, înlăturarea sau chiar asasinarea liderilor politici care refuză să respecte linia SUA, până la cunoscutele sancțiuni economice și intervenții militare.
Washingtonul crede că are dreptul de a aplica restului lumii propria versiune despre democrație
Desigur, Statele Unite trebuie să facă alegeri cu privire la abordările sau combinația de abordări pe care trebuie să le adopte. De asemenea, trebuie să ia decizii cu privire la gradul de acțiune în cadrul fiecărei abordări.
În esență, ideea este că Washingtonul crede că are dreptul de a aplica restului lumii propria versiune despre democrație, ceea ce pare să echivaleze cu a fi de acord cu orice acțiune pe care SUA dorește să o întreprindă.
Ce este, de fapt, dominația full spectrum?
Există o scenă celebră într-un film premiat cu Oscar, în care marele jurnalist și activist revoluționar John Reed, interpretat de Warren Beatty, este întrebat, la un moment, despre ce e vorba în războiul din Mexic, din care tocmai revenise. Răspunsul său a a avut doar patru cuvinte: ”este vorba despre profit”.
Statele Unite sunt interesate să protejeze profiturile capitalului de monopol, care îi au pe politicienii de la Washington la degetul mic. De asemenea, SUA nu pot tolera ca alții, cum ar fi China, să se concentreze pe noi piețe sau să îndepărteze oamenii din sfera sa de influență. China este văzută drept cea mai mare amenințare la adresa profiturilor companiilor care decid în prezent și ce vom mânca și chiar când vom mânca.
Un sabotor al păcii mondiale
Cine se așteaptă ca chinezii să stea în formație de drepți și să accepte provocările SUA, trăiește pe altă planetă. Biroul de Informare al Consiliului de Stat al Chinei a publicat recent un raport care acuză SUA că sunt țara care încalcă cel mai mult drepturilor omului. În „Raportul privind încălcările drepturilor omului în Statele Unite, în 2022”, guvernul chinez arată că SUA „au aplicat sancțiuni împotriva a mai bine de 20 de țări” dând ca exemple Cuba, din 1962, Iranul din 1979, Siria din 2011 și Afganistanul, recent.
Raportul spune că Washingtonul urmărește politica puterii în comunitatea internațională, folosește frecvent forța, provoacă războaie și este un sabotor al păcii mondiale. Raportul a adăugat că, sub pretextul activităților antiterorism, SUA au ucis aproximativ 929.000 de civili și au strămutat alte aproximativ 38 de milioane de oameni în 85 de țări.
Între anii 2017 și 2020, Statele Unite au lansat 23 de „războaie proxy” în Orientul Mijlociu și regiunea Asia-Pacific, se mai arată în raport. În plus, Statele Unite sunt acuzate că au întemnițat aproximativ 780 de persoane la Guantanamo, majoritatea fiind ținute aici ani de zile fără a fi judecate și supuse unui tratament inuman.
De ce nu riscă nicio pedeapsă
În esență, Statele Unite vor face orice pentru a impune ceea ce consideră că trebuie să fie dominația lor unipolară asupra lumii.
SUA nu riscă nicio pedeapsă pentru ceea ce face deoarece nu fac parte din Curtea Penală Internațională, instanța pe care o laudă pentru că amenință că îl va urmări penal pe președintele rus Vladimir Putin, deși nici Rusia nu este semnatară a Acordului.
SUA are drept de veto la Națiunile Unite și o mare parte din lume se bazează pe scutul său militar, precum și pe dolarul puternic american. Având în vedere toate acestea, ce mai pot face cei care se opun dominației full spectrum și puterii aparent invincibile a celui mai mare bătăuș de pe planetă? Răspunsul este rezistența și organizarea. Asta va însemna solidaritatea sindicatelor și o serie de alte mișcări sociale și economice, într-o schimbare serioasă de paradigmă.