De ce vrea Grecia să se împrumute în dolari

După ce ieri guvernul de la Atena şi-a exprimat îngrijorarea că FMI ar putea impune condiţii şi mai grele în schimbul unui pachet de sprijin, oficialii greci au decis să lanseze o emisiune de obligaţiuni în luna aprilie, de data aceasta în dolari. Nu este prima dată când Grecia se împrumută în dolari şi nu este prima dată când o ţară europeană refuză să se împrumute în euro. Este cazul Germaniei, Austriei, Belgiei, Italiei sau Spaniei, care s-au mai împrumutat de

După ce ieri guvernul de la Atena şi-a exprimat îngrijorarea că FMI ar putea impune condiţii şi mai grele în schimbul unui pachet de sprijin, oficialii greci au decis să lanseze o emisiune de obligaţiuni în luna aprilie, de data aceasta în dolari.

Nu este prima dată când Grecia se împrumută în dolari şi nu este prima dată când o ţară europeană refuză să se împrumute în euro. Este cazul Germaniei, Austriei, Belgiei, Italiei sau Spaniei, care s-au mai împrumutat de-a lungul timpului în monedă americană. De asemenea, Grecia a mai făcut o mişcare similară în iunie 2008.

Deşi unii dintre analişti văd în mişcarea Greciei un vot de neîncredere acordat zonei euro şi monedei unice, există experţi care văd ca fiind firească această mişcare a guvernului de la Atena. Scopul unui împrumut în dolari este acela de a atrage mai mulţi investitori, în special din afara zonei euro, care cumpără bligaţiuni în dolari pentru a se pune la adăpost împotriva riscului de schimb.

Mai mult, spun unii experţi, scopul Greciei este să atragă bănci centrale din Asia şi din Orientul Mijlociu, care cumpără masiv titluri de stat americane şi care ar fi interesate să-şi diversifice portofoliile cu obligaţiuni greceşti, mai ales în condiţiile în care cererea europeană este din ce în ce mai redusă.

La începutul acestui an, apăruse în publicaţia Financial Times o informaţie potrivit căreia Grecia încearcă să convingă China să cumpere obligaţiuni de stat în valoare de până la 25 miliarde euro, pentru a susţine eforturile guvernului elen în gestionarea crizei. Informaţia a fost imediat dezminţită de oficiali greci.

Grecia trebuie să refinanţeze, până la sfârşitul lunii mai, datorii scadente de circa 23 de miliarde de euro, însă randamentele cerute de investitori pentru a împrumuta guvernul elen au crescut puternic de la începutul anului din cauza creşterii probabilităţii unui scenariu de criză ca urmare a deficitului bugetar şi datoriei publice uriaşe.