În Washington, lupta cu privire la ridicarea plafonului datoriei federale a crescut din ce în ce mai neplăcut de la o zi la alta. Casa Albă spune că limita trebuie să fie ridicată până pe 2 august sau guvernul nu va mai putea să-și plătească facturile, eventual obligațiile ce rezultă din bondurile americane deținute de creditori din întreaga lume.
Dar, așa cum termenul-limită se apropie, acțiunile și bondurile abia dacă au tresărit.
Indicele Dow Jones industrial a scăzut joi cu doar 54 de puncte (0,44%) şi se află acum la valoarea la care era la începutul lunii. Randamentul obligaţiunilor americane de trezorerie pe 10 ani, care de obicei urcă atunci când investitorii le văd ca pe un pariu riscant, este considerabil mai mic decât la începutul acestui an.
Poate părea o reacţie ciudată, chiar nesăbuită, din partea investitorilor. Dar nu este nebunie curată.
În teorie, investitorii în titluri americane de trezorerie ar trebui să ceară plăţi ale dobânzii mai mari atunci când există un risc mai mare că nu vor primi banii înapoi – în acest caz, nerambursare de luna viitoare.
În schimb, randamentul la bonurile de trezorerie pe 10 ani au crescut doar uşor joi, la  2,95 la sută. În februarie, când redresarea economică a SUA părea mai puternică şi limita datoriei era o amenințare mai îndepărtată, randamentul pentru aceleași bonduri a fost 3,74 la sută.
Dar în această piață, la fel ca în curtea școlii, mărimea câștigă. Statele Unite au datorii de 14.000 miliarde de dolari sub formă de obligațiuni emise. Această sumă face celelalte datorii guvernamentale să pară niște pitici. Datoria SUA este cea mai răspândită și cea mai tranzacționată datorie guvernamentală din lume.
Asta contează deoarece fonduri de pensii, fonduri private de investiții și bănci centrale din întreaga lume vor să știe că pot cumpăra și vinde aceste dețineri rapid – ceea ce investitorii numesc lichiditate. În timpul crizei din 2008, investitorii au cumpărat bonuri de tezaur americane pentru că erau nu dooar sigure, ci și lichide.
"Este foarte frumos că Elveţia este un loc sigur", spune Avi Tiomkin, consultant la un fond de hedging care deţine bonuri americane de tezaur. "Dar dacă ești bancă centrală rusă sau chineză, Elveția e un loc e prea mic."
Steve Ricchiuto, economist-șef la Mizuho Securities, subliniază că un alt motiv pentru care pieţele sunt calme este că “SUA ar putea părea un loc mult mai periculos pentru parca banii având în vedere datoriile sale în creştere, dar cea mai mare parte din restul lumii nu o duce mai bine nici ea”.
El observă că Europa încearcă să țină în frâu o criză a datoriilor. Randamentele pentru obligaţiunile diferitelor ţări au crescut mult recent. "SUA reprezintă cel mai bun loc într-o lume rea", spune el, așa că oamenii nu au de ales, decât să investească aici.