Sezonul sărbătorilor se apropie, iar organizațiile aleg, din ce în ce mai des, să își arate recunoștința față de angajați prin diverse beneficii extrasalariale.
Astfel, peste 70% dintre companiile din România care acordă astfel de beneficii, aleg să ofere tichete cadou. În mod tradițional, Crăciunul este, pentru români, cea mai importantă ocazie în care se fac cadouri, iar acest lucru este valabil și pentru angajatori. Este momentul bilanțului și fiecare companie își dorește să își recompenseze angajații, să-i fidelizeze și să-i motiveze să fie la înălțime și în anul următor.
În acest context, Crăciunul este perioada anului care înregistrează cel mai mare volum de vânzări la categoria tichetelor cadou, raportat la întregul volum anual, pe acest produs. Piața tichetelor cadou a înregistrat o creștere considerabilă încă din 2016, iar în 2017 vânzările de tichete cadou au crescut, de exemplu, pentru Up România, în primele 10 luni ale acestui an cu 10% față de aceeași perioadă din 2016.
“În ultimii ani, studiile au relevat o tendință de creștere a numărului de companii care acordă tichete cadou angajaților lor, cu ocazia Sărbătorilor. (…) Primirea tichetelor cadou are un efect pozitiv asupra angajaților, simțindu-se apreciați și parte dintr-o companie responsabilă. Nu în ultimul rând, tot mai mulți oameni pun preț pe echilibrul dintre viața personală și cea profesională, iar beneficiile extrasalariale joacă un rol important pentru atingerea și menținerea acestui echilibru”, a declarat Elena Pap, Directorul General Up România.
Mai multe evenimente, mai multe avantaje fiscale
Tichetele cadou reprezintă un instrument util pentru angajatori în demersul de motivare și loializare a salariaților prin intermediul căruia își arată recunoștința față de întreaga activitate desfășurată de-a lungul anului.Încadrându-se în categoria cheltuielilor sociale, tichetele cadou pentru salariați sunt o alternativă practică la cadourile de Sărbători și oferă avantaje fiscale la fiecare acordare. Începând din 2016, tichetele cadou sunt deductibile fiscal la calculul impozitului pe profit în limita a 5% din valoarea cheltuielilor cu salariile personalului. De Crăciun, tichetele cu valori până în 150 lei de persoană sunt scutite de contribuții sociale și de impozitul pe venit de 16%. Cu această ocazie pot fi acordate atât tuturor angajaților, cât și copiilor minori ai acestora, păstrând aceleași avantaje. Companiile pot acorda tichete cadou angajaților și cu alte ocazii, bucurându-se de scutire de contribuții și deductibilitate fiscală, indiferent de valoarea oferită. Este important ca valorile tichetelor să fie specificate într-un regulament intern, conform Legii nr. 193 / 2006 și a Codului Fiscal. În aceasăa perioadă, astfel de evenimente pot fi 1 Decembrie sau Moș Nicolae.