La sfarsitul lunii trecute, parlamentarii au adoptat legea prin care completeaza si aproba Ordonanta nr. 36/2003, cea atat de frumos intitulata ,,pentru corelarea unor dispozitii din legislatia financiar-fiscala,,. Printre completarile pe care minunata ordonanta le-a primit in Parlament a fost si una care i-a facut pe managerii companiilor de asigurari sa creada ca, in sfarsit, i-a vazut si pe ei Dumnezeu. Este vorba de prevederea conform careia, pe langa primele de asigurare pentru accidente de
La sfarsitul lunii trecute, parlamentarii au adoptat legea prin care completeaza si aproba Ordonanta nr. 36/2003, cea atat de frumos intitulata ,,pentru corelarea unor dispozitii din legislatia financiar-fiscala,,. Printre completarile pe care minunata ordonanta le-a primit in Parlament a fost si una care i-a facut pe managerii companiilor de asigurari sa creada ca, in sfarsit, i-a vazut si pe ei Dumnezeu. Este vorba de prevederea conform careia, pe langa primele de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale ale angajatilor, sunt deductibile si ,,cheltuielile cu alte prime de asigurare platite de angajator in numele angajatului, impozabile la angajatul persoana fizica,,.
E drept ca formula ,,alte prime de asigurare,, este parsiva, in buna traditie a operei parlamentare autohtone, caci te duce cu gandul ca doar unele tipuri de asigurari vor beneficia de facilitatea fiscala, inca nu se stie care.
La doua saptamani dupa ce parlamentarii au adoptat legea respectiva, Guvernul a finalizat Proiectul legii privind asigurarile private de sanatate. Acolo scrie ca primele platite de angajator in numele salariatilor sunt deductibile in limita a 2% din fondul de salarii. Iata ceva nou! De unde cu 14 zile inainte unele prime de asigurare erau integral deductibile, acum se vrea ca asigurarile private de sanatate platite de angajatori sa fie deductibile doar limitat. In trecat fie spus, limita de deducere este mult mai mica decat contributia obligatorie de sanatate achitata de angajator (7%). Daca aceasta este o incurajare pentru cei care vor sa faca asigurari private de sanatate, ne intrebam cum s-ar formula, in lege, o masura de descurajare. Despre ,,corelarea unor dispozitii din legislatie,, nu mai avem nimic de adaugat.