Ceasul corporal, cunoscut și sub numele de ceas circadian, este o rețea de gene și proteine care se reglează reciproc, trimițând semnale organelor prin intermediul hormonilor și al sistemului nervos. Acesta funcționează pe un ritm de aproximativ 24 de ore, cu trilioane de ceasuri corporale în tot corpul.

Ceasul central din regiunea hipotalamus a creierului este responsabil pentru resetarea ceasului corporal în fiecare dimineață, semnalând începutul unei noi zile. Această resetare zilnică este esențială pentru a ne asigura că organismul nostru funcționează bine în sincronizare cu mediul înconjurător. Consumul de alimente joacă, de asemenea, un rol în resetarea ceasului corporal, dar de această dată în alte organe decât creierul, cum ar fi ficatul, rinichii sau intestinul.

Somnul este foarte important pentru ceasul nostru corporal

Somnul este strâns legat de ceasul nostru corporal, melatonina, hormonul cerebral natural, fiind legată de ceasul nostru central și făcându-ne să ne simțim somnoroși în anumite momente ale zilei. Genele noastre, parte a ceasului nostru central, ne influențează cronotipul, care ne poate afecta tiparele de somn.

Digestia urmează un ritm circadian, mușchii din colon fiind mai activi în timpul zilei și încetinind noaptea. Cea mai semnificativă creștere a mișcării colonului începe la 6:30 dimineața, acesta fiind unul dintre motivele pentru care majoritatea oamenilor simt nevoia de a face caca dimineața devreme, mai degrabă decât noaptea.

Ceasul corpului nostru controlează, de asemenea, nivelurile de atenție și vigilență prin modificarea modului în care creierul nostru funcționează în anumite momente ale zilei. Nivelurile de atenție și vigilență se îmbunătățesc după-amiaza și seara, dar scad în timpul nopții și dimineața devreme. Aceste fluctuații au un impact asupra performanței și pot duce la scăderea productivității și la un risc crescut de erori și accidente în timpul orelor mai puțin alerte.

Expunerea la lumina dimineții este importantă pentru sincronizarea ceasului nostru circadian și a funcțiilor corporale, pregătindu-ne pentru un somn bun, îmbunătățirea sănătății mintale și reducerea riscului de obezitate. Cu toate acestea, există alte aspecte ale biologiei noastre asupra cărora avem mai puțin control, inclusiv genele care ne controlează ceasul corporal, scrie livescience.com.