În ciuda recomandărilor făcute de BNR, băncile comerciale refuză să furnizeze Biroului de Credit datele pozitive despre clienți, care i-ar ajuta să obţină credite în condiţii mai bune, motiv pentru care un solicitant poate fi considerat rău-platnic chiar şi pentru o singură zi de întârziere la plata ratelor.
Datorită softului utilizat de sistemul bancar românesc, raportarea întârzierilor persoanelor fizice la plata ratelor de credit se face automat către Centrala Riscurilor de Credit din BNR începând din prima zi de întârziere (spre deosebire de raportările către Biroul de Credit care se fac doar după expirarea celor 30 de zile de întârziere de la plata ratei). “Totuși, noi am rugat băncile să nu ia în calcul întârzieri de o zi sau două, care nu indică un client rău-platnic.
Mai mult, BNR a recomandat băncilor comerciale să raporteze informațiile financiare positive despre clienții lor, tocmai pentru a avea o oglindă mai bună a unui solicitant de credit atunci când îi fac scoringul. Cu toate acestea, băncile refuză sistematic furnizarea de informații pozitive pe motiv de concurență: raportarea datelor positive ar majora riscul de furt de clienți buni de la o bancă la alta“, a declarat Mugur Șteț, purtător de cuvânt al băncii central. În acest context, dacă ziua de plată a ratei a căzut duminică și nu te-ai gândit să-ți plătești rata de vineri riști să intri în cartea neagră a restanțierilor.
Dacă schimbi data de plată a ratei, plătești dobânda în avans
În plus, banca centrală atrage atenția asupra altor aspecte negative din activitatea bancară: perceperea de comisioane pentru emiterea unui rescadențar și schimbarea datei de plată a ratei, din motive pur obiective.
“În general după ce ai contractat un credit îți stabilești ca dată de plată a ratei a doua sau a treia zi din lună după cea stabilită de angajator pentru plata indemnizației de salariu, ziua de 17 de exemplu. Dacă între timp îți schimbi jobul și data de plată a slariului este 22 ale luni, banca fie refuză să facă rescadențarea creditului pentru schimbarea zilei de plată a ratei, fie solicită costuri suplimentare”, precizează Mugur Șteţ. De regulă, banca solicită plata în avans a dobânzii pentru rata scadentă din 17 ale lunii până în 22 ale lunii, data modificării scadențarului.