De la agonie la extaz şi înapoi

După scăderile dure din primele şedinţe ale lunii octombrie, pieţele globale de acţiuni au încheiat încă o săptămånă agitată, cu variaţii atåt pozitive, cåt şi negative, dar extrem de importante. La Bucureşti, săptămåna a început cu două şedinţe de creştere importantă. Dacă în urmă cu o săptămånă vånzătorii găseau greu cumpărători, în şedinţa de marţi, pentru cele mai importante companii listate la bursă nu mai existau v

După scăderile dure din primele şedinţe ale lunii octombrie, pieţele globale de acţiuni au încheiat încă o săptămånă agitată, cu variaţii atåt pozitive, cåt şi negative, dar extrem de importante.

La Bucureşti, săptămåna a început cu două şedinţe de creştere importantă. Dacă în urmă cu o săptămånă vånzătorii găseau greu cumpărători, în şedinţa de marţi, pentru cele mai importante companii listate la bursă nu mai existau vånzători. În şedinţa următoare însă, au fost momente cånd de exemplu pe segmentul societăţilor de investiţii financiare agresivitatea vånzătorilor a lăsat doar cåteva ordine la cumpărare, şi acelea la minimele permise de sistemul de tranzacţionare. Observăm schimbările extrem de rapide ale stării investitorilor, fără însă ca acestea să fie determinate de informaţii fundamentale. Din păcate, cea mai mare parte a variaţiei zilnice se înregistrează din deschiderea şedinţei, respectiv prin gapuri foarte importante, la care nu există protecţie pentru investitorii pe termen scurt. Aceste deschideri la distanţă mare faţă de închidere sunt determinate aproape în totalitate, de evoluţiile, din plan extern, de asemenea imprevizibile.

Indicele VIX, cunoscut şi ca indicatorul de teamă al pieţelor, a atins joi un nou nivel-record, din cauza nervozităţii legate de impactul crizei din piaţa creditelor asupra economiei. Indicele de volatilitate de la Chicago Board Options Exchange, VIX, a atins nivelul de 81,17, maximul cunoscut pånă acum.

Tranzacţiile nu se mai efectuează pe baze fundamentale, majoritatea participanţilor din pieţe urmărind să obţină cåt mai mult cash de pe urma investiţiilor în pieţele financiare. Fondurile de investiţii sunt nevoite să våndă din cauza cererilor de retragere, astfel că orice încercare de creştere a pieţelor este stopată de aceste ordine de vånzare. Nevoia de lichiditate şi teama de recesiune globală au adus scăderi şi în piaţa aurului şi petrolului. Joi, petrolul a scăzut şi sub pragul de 70 dolari pe baril, după ce în luna iulie se apropiase de nivelul de 150 dolari, iar cu doar cåteva săptămåni în urmă erau analişti care aşteptau ca preţul să treacă de 200 de dolari/baril. Revenind la piaţa de la Bucureşti, indicii au reuşit să închidă săptămåna cu creşteri de 8-9 procente, recuperånd astfel din pierderile înregistrate în săptămåna anterioară.

În topul creşterilor am avut companiile financiare: acţiunile SSIF Broker au reuşit un cåştig de peste 42%, iar titlurile BRD – Groupe Société Générale au crescut cu 28%. Chiar şi cu aceste creşteri, faţă de începutul anului SSIF Broker are o scădere de 90%, iar BRD, de 67%. Dintre componentele indicelui BET, în scădere au încheiat săptămåna acţiunile Petrom (-7%) şi Impact (-13%).

Companiile listate la bursă au început publicarea rezultatelor financiare aferente trimestrului al treilea, o parte dintre acestea devansånd data de publicare, încercånd să stopeze trendul puternic descendent al cursului, în ciuda rezultatelor în creştere.