În prezent, Vietnamul este al doilea cel mai mare producător de cafea din lume, specializat în Robusta. La Four Seasons Nam Hai din Hoi An, Vietnam, stațiunea a lansat programul numit Ethical Cup, în 2023 prin care îi invită pe iubitorii de cafea să stea pe scaune de plastic pentru a-și prepara propria băutură. Fiecare ceașcă de cafea este fabricată manual, din boabe organice cultivate în fermele locale și include cafeaua prin picurare, semnătură a Vietnamului, scrie publicația americană Salon.
În plus, oaspeții beneficiază de o degustare de cafea gratuită în fiecare miercuri. În timp ce sorbiți o sữa đá (cafea vietnameză și lapte condensat), veți afla despre istoria producției de cafea din Vietnam și despre rădăcinile colonizatorilor francezi. Odată ce ați devenit dependent, stațiunea oferă preparate precum cafea spumante cu lămâie și affogato cu fistic în meniul său.
Cafeaua continuă să inspire călătorii de pe tot globul
Cafeaua continuă să inspire călătorii de pe tot globul. Melbourne este orașul ale cărui alei sunt pline de cafenele care oferă Flat White și Mont Blanc. Aflați despre obsesia orașului într-un tur al cafelei cu Walk Melbourne, unde puteți încerca patru cafele diferite din patru cafenele remarcabile.
În omologul său din capitala britanică, One Aldwych oferă un tur unic al cafelei. Ca parte a programului„Curator”, Dr. Matthew Green conduce oaspeții într-o experiență de două ore prin Covent Garden, unde a apărut cea mai timpurie cultură a cafelei din oraș. Oaspeții pot încerca cea mai veche formă de cafea din Londra, preparată la fel ca în anii 1700.
Pe insula spaniolă Mallorca, Jumeirah Mallorca combină cafeaua și ciclismul. Și în Orientul Mijlociu, cafeaua este esențială ca apa. Înlocuind alcoolul, mulți musulmani practicanți beau mai multe căni de cafea pe zi. La Dubai, Muzeul Cafelei cu două etaje oferă o scufundare profundă în originile, folclorul și evoluția cafelei de pe tot globul. Vizitatorii muzeului primesc o ceașcă de cafea gratuit, dar termină turul la cafeneaua muzeului pentru a încerca cafeaua etiopiană.
Nu departe de originile cafelei, în Uganda, Kyambura Women’s Coffee Cooperative are grijă de 2.500 de arbori de cafea, pe o suprafață de 100 de acri.
Plantațiile de cafea se dezvoltă în climat tropical, umed, cu sol bogat
Plantațiile de cafea se dezvoltă în climat tropical, umed, cu sol bogat și temperaturi stabile. Blue Mountains din Jamaica oferă mediul perfect pentru boabe de cafea de clasă mondială. La Devon’s Coffee Ranch Tours se oferă tururi în care turiștii pot urmări procesul de recoltare, cu o degustare a cafelei și un prânz de la fermă.
„Cultivăm cafea de aproximativ cinci decenii, cuprinzând. Am început tururile de cafea în urmă cu aproximativ cincisprezece ani, imediat după recesiunea mondială, când prețurile cafelei au scăzut, făcând ca fermierii să mențină producția de cafea nesustenabilă”, spune co-proprietarul și operatorul Howard Thomas. „De atunci, am observat o creștere constantă a cererii de cafea în regiunea Blue Mountain”, spune el.
Costa Rica, capitala mondială a turismului cafelei
Puține destinații și-au valorificat reputația de producător de cafea precum Costa Rica. Este, probabil, capitala mondială a turismului cafelei, cu o varietate de activități turistice concepute pentru a încânta dependenții de cafea. Cei de la Hotel Belmar își cultivă propriile boabe de cafea în ferma ecologică.
În sudul țării, complexul pentru adulți Hotel Three-Sixty oferă o experiență unică. Ziua începe cu o varietate de cafele cultivate local, livrate în cameră, urmate de un scrub cu cafea la centrul spa din pădurea tropicală. Și la Andaz Peninsula Papagayo Resort, barista șef a călătorit prin țară pentru a alege manual cele mai bune boabe de cafea de la fermierii din mediul rural. Descoperirile sale au dus la amestecuri incredibil de rare, cum ar fi boabe de cafea procesate cu miere și o boabe naturale care se transformă în urma unui proces de fermentație, prezentate în oferta stațiunii, numită „Becoming A Barista”.