Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, este aşteptat marţi la Chişinău, în timp ce ministrul de Externe Nicu Popescu este la Berlin pentru a pregăti summitul istoric pe care îl va găzdui Republica Moldova.

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, se va întâlni marţi cu preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, iar după întrevedere, în jurul orei 12:50, cei doi oficiali vor susţine o conferinţă de presă comună.

Totodată, Charles Michel se va întâlni cu premierul Dorin Recean, dar şi cu preşedintele Parlamentului, Igor Grosu.

Pe de altă parte, ministrul afacerilor externe şi integrării europene din Republica Moldova, Nicu Popescu, va efectua în perioada 27-29 martie o vizită de lucru la Berlin, unde va avea o întrevedere cu şefa diplomaţiei germane, Annalena Baerbock.

Discuții despre aderare în Germania

Vicepremierul Nicu Popescu va avea, de asemenea, întrevederi cu mai mulţi oficiali germani, în cadrul întâlnirilor urmând să fie discutat procesul de aderare a Republicii Moldova la UE, dar şi organizarea de către Republica Moldova, la începutul lunii iunie, a summitului Comunităţii Politice Europene, precum şi alte subiecte de actualitate.

Prima reuniune a Comunităţii Politice Europene – o idee a preşedintelui francez Emmanuel Macron – a reunit lideri prodemocraţie de pe întregul continent, la 6 octombrie 2022, la Praga, înaintea reuniunii informale a şefilor de stat sau de guvern din UE. Pe agenda discuţiilor au fost războiul din Ucraina şi criza energetică.

Charles Michel se întâlnește cu Iohannis

Luni, în cadrul vizitei în România, potrivit informării făcute de Administraţia Prezidenţială, charles Michel și Klaus Iohannis vor avea convorbiri tete-a-tete şi oficiale, iar la finalul acestora ei vor susţine declaraţii comune de presă.

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a participat, în perioada 23-24 martie 2023, la reuniunea Consiliului European şi la Summitul Euro în format extins, la Bruxelles, Regatul Belgiei.

Preşedintele Klaus Iohannis a reiterat susţinerea României pentru continuarea sprijinului pentru Ucraina pe toate palierele, cât timp va fi necesar, şi a salutat demersul european comun de furnizare urgentă de muniţie Ucrainei.

Preşedintele României s-a referit la sprijinul bilateral oferit de ţara noastră Ucrainei în contextul războiului, inclusiv prin eforturile masive de facilitare a exportului a peste 14 milioane de tone de cereale şi produse oleaginoase din Ucraina către pieţele globale.