Cu o piaţă de capital încă tânără, puţini milionari prezenţi în Top 300 al celor mai bogaţi români s-au încumetat să investească pe bursă. Tentaţi mai mult de speculaţii imobiliare, într-o perioadă în care explozia preţurilor le-a asigurat multora creşteri spectaculoase ale averilor, milionarii români s-au ţinut departe de speculaţiile bursiere. Cei câţiva care au avut curajul să joace la Bursa de Valori Bucureşti sau pe Rasdaq au, cu puţine excepţii, cea mai ma
Cu o piaţă de capital încă tânără, puţini milionari prezenţi în Top 300 al celor mai bogaţi români s-au încumetat să investească pe bursă. Tentaţi mai mult de speculaţii imobiliare, într-o perioadă în care explozia preţurilor le-a asigurat multora creşteri spectaculoase ale averilor, milionarii români s-au ţinut departe de speculaţiile bursiere. Cei câţiva care au avut curajul să joace la Bursa de Valori Bucureşti sau pe Rasdaq au, cu puţine excepţii, cea mai mare parte a averilor construite în alte domenii, piaţa de capital fiind o opţiune secundară pentru investiţii.
1. un miliard de dolari
2. 170 milioane de dolari
3. 140 milioane de dolari
4. 100 milioane de dolari
5. 81 milioane de dolari
6. 70 milioane de dolari
7. 50 milioane de dolari
8. 49 milioane de dolari
9. 32 milioane de dolari
10. 30 milioane de dolari
Jocuri pe piaţa de capital
JUCĂTORII
Când l-am sunat pe Dumitru Tudor, acesta era foarte atent la evoluţia tranzacţiilor bursiere şi am amânat convorbirea până la închiderea Bursei. „Trebuie spus că dacă bursa noastră arată bine la un total de tranzacţii de zece milioane de euro zilnic, în Viena câte o afacere ajunge la o sută de milioane de euro. Mai avem o problemă. Câştigurile şi costurile de la noi nu atrag investitorii. În Polonia şi Bulgaria, se înregistrează noi intrări aproape în fiecare zi“, a declarat Tudor, pentru Capital. Un alt om de afaceri cunoscut ca jucător constant la bursă, Viorel Cataramă, nu este foarte mulţumit de piaţa de capital autohtonă. „Ar trebui să se schimbe multe. Bursa nu a trecut prin niciun şoc major, aşadar încă nu putem spune prea multe. Problema e că ea poate fi uşor destabilizată prin intervenţii din exterior“, conchide Cataramă.
PIAŢA
În anul 2006, evoluţia bursei a fost pozitivă, însă uşor sub aşteptări, cu aprecieri ale indicilor de peste 20%. Randamentele din acest an, luate în calcul pentru estimarea averilor din Top 300, au fost de trei ori peste cele asigurate de depozitele bancare, dar, evident, sub cele din imobiliare. Capitalizarea bursei a crescut cu circa 31%, la aproximativ 100 de miliarde de lei, ca urmare a atragerii unui emitent nou şi cu nume important -Transelectrica. Cele mai profitabile acţiuni de anul trecut au fost cele ale COS Târgovişte (creştere de 721%), ARTROM Slatina (242%), Rompetrol Well Services Ploieşti (240%), Transelectrica (101%) şi Aerostar Bacău (96%). Capitalizarea bursei era, în 5 decembrie 2007, de 80,5 miliarde de lei (BVB) şi 23,5 miliarde de lei (Rasdaq), valoarea totală fiind de 100,4 miliarde de lei.