În cea mai recentă lucrare a sa, medicul neurolog John Restak a dezvăluit că consumul de alcool, în cantități mari și în mod regulat, poate afecta sănătatea creierului. Este o „neurotoxină directă”, susține medicul, potrivit Huffington Post.

Care este momentul în care trebuie să spuneți STOP

Având în vedere că alcoolul poate fi atât de dăunător pentru memorie, el sugerează oamenilor de toate vârstele să-și reconsidere relația cu băutura.

„Întrebați-vă „de ce beau?” Dacă răspunsul este „pentru că alcoolul mă ajută să-mi îmbunătățesc starea de spirit și să-mi reduc anxietatea”, s-ar putea să vă aflați în pericol și cel mai bine ar  fi să vă opriți cu totul”, spune el în carte.

Deși „ar trebui să vă temeți” și  dacă beți vin pentru a vă simți mai bine, neurologul recomandă totuși moment de a pune capăt acestui obicei.

„Dacă aveți 65 de ani sau mai mult, sugerez să eliminați complet și definitiv alcoolul”, spune dr. Restak.

De ce la vârsta de 65 de ani?

O parte a explicației are legătură cu riscul căzăturilor și al accidentărilor.

Deși este un factor de risc mai mic pentru boala Alzheimer decât fumatul, dr. Restak explică, de asemenea, că alcoolul poate afecta memoria – dar efectele sale pot fi mai grave asupra șoldurilor.

„Alcoolul ar trebui analizat și în contextul căzăturilor frecvente în rândul persoanelor în vârstă”, a spus medicul.

„Rata mortalității în urma accidentărilor provocat de căzături este în creștere, în special în rândul bărbaților în vârstă”, subliniază el, adăugând că decesele au crescut cu 30% în perioada 2007-2016. Căzăturile sunt responsabile pentru 70% din decesele accidentale la cei de peste 70 de ani, a spus el.

Prin urmare, ar fi foarte bine să vă limitați consumul de alcool după 65 de ani, mai ales dacă „sunteți deja afectat de alți factori care contribuie la o căzătură, cum ar fi scăderea forței, atrofia musculară, probleme de echilibru și administrarea de medicamente. În acest caz, consumul de alcool poate fi deosebit de periculos.

Există și un alt motiv pentru a nu mai bea: „sindromul Korsakoff”

Există un tip special de demență care apare doar ca urmare a consumului excesiv de alcool.

Afecțiunea, cunoscută sub numele de „sindromul Korsakoff”, este „marcată de o pierdere severă a memoriei recente” și „rezultă din efectul direct al alcoolului asupra creierului”, spune dr. Restak.

Acest lucru se datorează faptului că nivelurile de tiamină se reduc, ceea ce înseamnă că „într-o oră, un băutor frecvent, care funcționează în mod normal poate deveni foarte confuz, își poate pierde echilibrul și poate cădea. Cea mai afectată este memoria evenimentelor recente”, a spus medicul.

Legătura dintre alcool, cancer și afecțiuni ale ficatului

Societatea Americană a Cancerului nu recomandă mai mult de două pahare de alcool pe zi pentru bărbați și unul pentru femei.

„Când bem alcool, nu doar ne creștem riscul de a face cancer, dar nici nu ne ajutăm organismul să lupte împotriva bolii. Asta pentru că alcoolul afectează sistemul imunitar, făcându-l mai puțin eficient în detectarea și distrugerea celulelor canceroase”, subliniază medicul. El recomandă evitarea alcoolului pentru a reduce riscul de cancer, dar și al altor boli cronice, cum ar fi afecțiunile hepatice.