Majoritatea cărților despre cultura antreprenorială ne spun că nu ar fi o problemă în obținerea baniilor necesari deschiderii unei afaceri. Întălnim și o serie de experți care promovează această idee și prezintă proiecte de succes. Da, este un sâmbure de adevăr, există și proiecte de succes, sunt acele proiecte care ne fac sa visăm ca totul se poate. Sunt mulți români care pot să ne prezinte eșecul lor în deschiderea unui start-up, eșec generat de incapacitatea de a finanța ideea, de incapacitatea de a convinge că acel proiect este viabil, că este fundamentat pe o cerință a pieții și totodată pe un plan de afaceri bine conturat.
Intr-o piață bancară dominată de imprumutul pe bază de garanții reale și nu axat pe planul de afaceri, într-o societate lipsită de cultură antreprenorială și investițională, este o realitate pe care trebuie să o acceptăm, există totuși și programe care vin în sprijinul finanțărilor start-up-urilor sau dezvoltării unei afaceri. Vorbim de apariția în Romania a unor surse de finamțare nebancare, asociații și programe de mentorat, de hub-uri care sprijina idei dintr-un anumit domeniu, de investitori de tip business angels, de fonduri de investiții, guvernamantale și europene, toate vizând finanțarea și dezvoltarea unor afaceri. Multe dintre aceste programe pot fi discutabile, pot fi chiar suspecte de încălcarea legilor concurențiale, însă, diversificarea tot mai mare a oportunitaților de finanțare din România sau de peste hotare oferă o perspectivă pozitivă celor care vor să devină antreprenori.
Obținerea finanțării prin astfel de progrograme depinde de calitatea proiectului dezvoltat și de gradul de informare al persoanei care își dorește să devină antreprenor. Realitatea ne arată că este o competiție dură, nu oricine are un proiect, chiar bun, poate câștiga, majoritatea fondurilor private de investiții urmărind și istoricul personei care solicită finanțarea. Spre deosebire de unele programe guvernamentale care finanțează strict afacerile unor antreprenori care nu au mai dezvoltat o afacere, investitorii privați sunt interesați să sprijine afaceri deja începute, care se dovedesc viabile și care pot crește printr-o infuzie de capital, practic sunt afaceri care și-au dovedit deja viabilitatea. Antreprenorii care au o idee pot apela la programe de accelerare, granturi de tip non-equity, competiții diverse care oferă finațăr de până la 25.000 euro. TechPeaks, Eleven, Startup Spotlight, Get in the Ring sunt competiții la care se pot depune proiecte din toată lumea.
Există și o serie de platforme online de strangere de fonduri prin crowdfunding, o formă de finanțare participativă. Antreprenorii prezintă proiectul lor pe aceste platforme,prezintă totodată o formă de recompensare a celor care ar dori să contribuie financiar la punerea în practică a acelei idei. Pe lângă platformele externe pe care se poate lista proiectele avem acum la dispoziție și platforme din România: bursabinelui.ro, multifinantare.ro, sprijina.ro, crestemidei.ro, wearehere.ro.
Alte surese de finantare sunt investitorii business angels, acestia sunt antreprenori cu experiență în afaceri care au sau au avut afaceri puterinice, au lichidități ți caută idei în care să investească. Aceștia se implică ca acționari, uneori chiar majoritari, în dezvoltarea afacerii urmând ca în viitro să decidă ieșirea din afacere sau achiziția acesteia în totalitate. Deși în acest caz se pierde controlul total asupra afacerii apare însă și garanția experienței în afaceri, evitare greșeli inerente unui antreprenor tânăr.
Am lăsat la urmă finanțarea prin programe guvernamentale, europene sau a uno țări (ex. Norvgia). Acestea sunt mult mai îngrădite din punct de vedere al finanțării oricărei idei, ele se adresează dezvoltării unor segente de activitate, nu neaparat fericit alese.Spre exemplu ăn perioada 2016-2020 ar urma să fie finațate start-up-uri din fonduri structurale. 35 de milioane de euro vor fi destinat industriei creative și 154 de milioane de euro sunt alocate pentru tineri de sub 35 de ani care vor sa facă o afacere.
Departamentul pentru IMM-uri derulează programul Start 2016 prin care sunt alocate ajutoare nerambursabile de până la 26.000 de euro.
Deci dacă ai o idee, suficient de mult spirit antreprenorial, ceva cunotințe despre realizarea unui business plan și ceva bani de început poți să explorezi variante de finațare a viitroului tău business de succes. Investitorii așteaptă să finanțeze proiecte curajoase aducătoare de profit.