Guvernul a aprobat proiectul de Lege privind instituirea coplăţii în sistemul medical. Actul normativ se va aplica începând cu mijlocul anului trecut.
În şedinţa de Guvern de miercuri a fost aprobat proiectul de Lege pentru introducerea mecanismuluide coplată, care va intra în vigoare din 2011, după ce va fi aprobat de Parlament, a anunţat ministrul Sănătăţii, Cseke Attila.
El a precizat că în termen de 60 zile de la intrarea în vigoare a legii, ministerul va emite Normele Metodologice de aplicare.
„Prin lege s-a stabilit cadrul legal pentru posibilitatea de introducere a coplăţii şi s-a stabilit suma maximă anuală peste care serviciile medicale se vor asigura fără a se percepe coplata, această sumă fiind de 600 lei”, a spus ministrul.
El a precizat sumele colectate la nivelul unităţilor sanitare (medici de familie, spitale) vor rămâne la dispoziţia acestora pentru a le utiliza pentru îmbunătăţirea serviciilor medicale. Potrivit estimărilor autorităţilor, vor fi colectate 378 milioane lei anual.
Fiecare unitate medicală va avea la dispoziţie tichete moderatoare pentru sănătate pe care le va da pacienţilor în schimbul sumei plătite. „Prin lege nu s-a stabili care vor fi sumele achitate pentru fiecare serviciu medical, dar preconizăm ca o consultaţie la medicul de famile să coste 5 lei, iar la spital 10 lei”, a spus Cseke Attila.
Ministrul a arătat că legea stipulează categoriile de persoane scutite de la coplată. Acestea sunt pensionarii cu o pensie sun 700 lei, copiii sub 18 ani, elevii şi studenţii cu vârsta până la 26 ani, care nu au venituri, precum şi bolnavii incluşi în programele naţionale care nu au venituri. „Vor fi scutite de la coplată 8,6 milioane persoane”, a precizat Cseke Attila.
El a estimat că legea va fi aplicabilă începând cu iunie-iulie 2011, coplata făcându-se pentru toate serviciile medicale, cu excepţia urgenţelor.