Un an agricol bun a însemnat, în 2011, o contribuţie importantă în PIB cu cele 12 miliarde euro obţinute de agricultură, dar şi un ajutor dat creşterii economice a României, specialişti din sistemul bancar estimând că 2,6% din creşterea de 4,4% a PIB înregistrată pe trimestrul al treilea din 2011 a avut ca sursă creşterea producţiei agricole. Anul trecut vremea a fost perfectă pentru agricultură şi, în consecinţă, la toate culturile agricole ale ţării s-au obţinut producţii foarte bune. Astfel, nu doar grâul, porumbul şi floarea-soarelui au înregistrat creşteri semnificative, chiar şi producţia de legume a fost mai bună în 2011, atingând o cantitate la care se spera de mai mulţi ani.
Citiţi şi Opinie Dacian CIOLOŞ: 2012 – zodia negocierilor de foc
Cea mai importantă cultură agricolă a ţării, cea de grâu, a atins o producţie-record, de aproximativ 8,5 milioane tone. Această cifră este vehiculată chiar de ministrul Valeriu Tabără, care spune că recolta prezentată oficial, de 7,2 milioane tone, nu este cea reală, pentru că agricultorii nu declară întotdeauna întreaga cantitate obţinută. „Oficial, la grâu avem o producţie de 7,2 milioane tone. Peste datele oficiale, mai există însă circa un milion jumătate de tone în plus“, a spus Tabără.
Agricultorii au reuşit să obţină, în 2011, o producţie mult mai bună şi la cultura de porumb, realizând cu două milioane de tone mai mult decât în anul anterior. Astfel, s-a ajuns la o producţie de 11 milioane tone, care va ajuta foarte mult sectorul zootehnic.
Performanţa a fost repetată şi la cultura de floarea-soarelui, realizându-se cu mult peste ceea ce devenise o obişnuiţă în ultimii ani. Producţia de două milioane tone a fost peste aşteptările producătorilor agricoli, obişnuiţi cu recolte anuale de 1,2 milioane tone.
Realizările deosebite din 2011 sunt, poate, cele mai vizibile în legumicultură, care de obicei este codaşa sectorului vegetal. De această dată, cantităţile recoltate au fost mai mari cu 400.000 tone faţă de cele de anul trecut, ajungându-se la 4,2 milioane tone. Se adaugă producţia de cartofi, care a atins 3,6 milioane tone.
Zootehnia are o contribuţie ceva mai mică, reprezentând o treime din sectorul agricol, dar anul acesta nu s-a lăsat mai prejos, înregistrându-se o majorare a producţiilor de carne, lapte şi ouă. Astfel, fermierii români au obţinut anul trecut o cantitate de carne în viu (vită, oaie, porc şi pasăre) de 1,5 milioane tone. În plus, cantitatea de lapte a ajuns la 43 milioane hl, iar numărul de ouă obţinut se estimează a fi de 6,3 miliarde.
Semne rele anul are
Spre deosebire de 2011, anul acesta este întâmpinat de agricultori cu pesimism, pentru că seceta se prelungeşte de câteva luni, şi prognozele nu anunţă o schimbare a situaţiei în perioada următoare. În aceste condiţii, producătorii agricoli previzionează un an agricol foarte slab, cu producţii scăzute şi cifre de afaceri micşorate substanţial. Astfel, estimările pentru 2012 arată că va fi un an foarte dificil, cu pierderi importante în toate sectoarele agriculturii. Fermierii se aşteaptă la producţii cu un sfert mai mici decât cele obţinute în acest an şi la cifre de afaceri reduse cu 20% faţă cele de anul acesta.
Cea mai mare pierdere va fi înregistrată la culturile de grâu şi rapiţă, adică cele însămânţate în toamnă. În lipsa apei, plantele nu s-au putut dezvolta, iar agricultorii spun că se va înregistra o scădere a producţiei de cereale, în ciuda măsurilor de precauţie pe care le-au luat la începutul toamnei. Dacă seceta se va prelungi, situaţia va fi dramatică, spun agricultorii. „Totul ţine de existenţa apei şi de cum vom ieşi din iarnă. Va fi esenţială pentru culturi situaţia din primăvară; dacă atunci vor fi condiţii favorabile, vom mai putea recupera ceva din pierderi“, mai spun agricultorii.
8,5 mil. tone este producţia-record de grâu obţinută anul trecut, conform ministrului agriculturii,Valeriu Tabără.
Citiţi şi Opinie Dacian CIOLOŞ: 2012 – zodia negocierilor de foc