Teoretic, este simplu să îţi instalezi o centrală termică individuală, pe o piaţă integral liberalizată a gazelor, unde furnizorii se bat pe clienţi. În practică, demersul se dovedeşte mult mai dificil.

Trecerea la un sistem individual de încălzire rămâne o problemă spinoasă pentru proprietarii de apartamente. Principala cauză: restricţiile aduse de legislaţie în procesul de debranşare de la sistemul centralizat de încălzire, la care se adaugă şi opreliştile ridicate de furnizorii de agent termic.

Schimbarea sistemului de încălzire pentru populaţia care locuieşte în apartamente are două componente: instalarea noului sistem cu centrală proprie şi debranşarea de la vechiul sistem. Dacă prima nu ridică dificultăţi majore, cea de-a doua reprezintă o adevărată provocare.

Instalarea unui sistem individual de încălzire (centrală termică, calorifere, infrastructura de ţevi), împreună cu întocmirea documentaţiei tehnice şi obţinerea avizelor necesare, durează cel mult două luni. Costurile unei astfel de investiţii, realizată prin reţeaua ExpertGaz, variază între 1.000 şi 2.000 de euro, în funcţie de dimensiunile locuinţei (garsonieră-apartament) precum şi de echipamentele alese, spune Laurenţiu Muşat, director în cadrul Distrigaz Sud.

Cea mai scumpă instalaţie – 2.000 de euro

Primul demers pentru instalarea unei centrale de apartament este depunerea unei cereri-tip la sediul Distrigaz Sud, însoţită de o copie după buletin şi după actul ce dovedeşte deţinerea sau dreptul de a sta în spaţiul respectiv (act de proprietate sau contract de închiriere). Pe baza acestor documente, în termen de 30 de zile, furnizorul de gaze emite un acord de acces, în baza căruia se poate trece la următorul pas: contractarea firmei autorizate care să execute proiectul şi lucrarea. Lista cu toate firmele din ţară ce deţin licenţă de execuţie se găseşte pe site-ul www.anrgn.ro.

În general, este recomandat să alegi o firmă care oferă un pachet întreg, începând de la proiect, lucrarea propriu-zisă, punerea în funcţiune, recepţia şi ulterior asigurarea service-ului. De asemenea, este indicat să se încheie un contract cu respectiva firmă, care să includă condiţii, termene, preţuri, tipurile de materiale utilizate, tipul de centrală ales. Costurile proiectului se situează între 70 şi 100 de lei pentru un apartament. Pe baza proiectului, firma autorizată obţine de la furnizorul de gaze, în termen de maximum 30 de zile, avizul de realizare a lucrării. Montajul propriu-zis durează între două şi trei zile. La finalul lucrării se face recepţia şi punerea în funcţiune de către firma ce a executat montajul împreună cu reprezentanţii Distrigaz Sud şi se eliberează certificatul de conformitate.

Pentru a simplifica procesul şi pentru a-i sprijini pe cei care nu dispun de suficienţi bani, Distrigaz Sud a lansat pe piaţă programul ExpertGaz, un brand ce reuneşte o reţea de parteneri formată din consilierii Distrigaz Sud şi din echipele a 40 de firme de instalatori. ExpertGaz asigură un pachet complet de servicii, ce include consilierea pentru debranşare, finanţarea centralei şi a pachetului adiacent, instalarea şi punerea în funcţiune. Creditul ExpertGaz este disponibil în parteneriat cu BRD Finance, şi se acordă pe loc în magazinele partenerilor.

După instalarea centralei, este important să încheiem un contract de service, cel mai indicat cu firma care ne-a executat lucrarea, pentru că legislaţia impune verificarea periodică a instalaţiei la doi ani.

Cei care şi-au instalat centrale fără să lucreze cu firme autorizate, ca să intre în legalitate, trebuie să parcurgă toţi aceşti paşi de la început, spune Laurenţiu Muşat. Altfel, riscă să le fie întreruptă furnizarea cu gaze. n

Sfat

Încheiaţi contractul de service tot cu firma autorizată care a făcut montajul şi recepţia lucrării, pentru a realiza, la doi ani, inspecţiile tehnice periodice.

Cosmarul debransarii

RESTRICŢII Debranşarea de la sistemul centralizat de încălzire este îngreunată de legislaţia restrictivă.

INTERDICŢIE Din martie 2007, noile reglementări interzic debranşările în blocurile în care încă nu a făcut nimeni acest lucru.

ULTIMATUM Acolo unde este permisă debranşarea, regia de termoficare aprobă astfel de cereri doar în perioada 1 mai – 30 septembrie.

TERMEN În general, acordul de debranşare se obţine în circa 45 de zile de la momentul depunerii cererii.

COSTURI Beneficiarul trebuie să dispună de circa 2.000 de lei.

EXPERTIZĂ Pe lângă acordul asociaţiei de proprietari, cel care se debranşează trebuie să prezinte un proiect avizat de un expert tehnic MLPTL în care vor fi evaluate efectele produse de debranşare şi modul în care se vor rezolva problemele apărute.

Conditie Proiectul se va face pe baza planurilor instalaţiilor de încălzire din acel bloc.