COVID-19 a adus lumii provocări fără precedent. A fost nevoie de cele mai strălucite minți și de cele mai inteligente tehnologii pentru a ne trăi viața cât mai mult posibil în normalitate, pe fondul diferitelor forme de lockdown, și să devenim mai puternici ca societate globală, odată ce sunt semne că depășim, în sfârșit, cea mai gravă pandemie.
De la revenirea economică la realitate: Cum sprijină tehnologia creșterea economică sustenabilă
Dan Bogdan, ISG Technology Consulting Manager, Dell Technologies, vorbește în cele ce urmează despre cum tehnologia sprijină creșterea economică sustenabilă.
„După 18 luni de criză și stabilirea bazelor pentru a reconstrui societăți mai bune, mai rezistente și mai durabile – suntem acum bine poziționați spre tranziția de la proiectele de recuperare economică la o realitate ambițioasă, bazată pe tehnologie. De la fondurile internaționale de stimulare, până la planurile nou anunțate pentru crearea unui „Global Health Security Fund” de către Banca Mondială, acest angajament transguvernamental pentru recuperare economică este impresionant.
Potrivit OECD, creșterea economică globală este de așteptat să fie de 5,7% în acest an, o revizuire în sus față de proiecția perspectivelor economice din decembrie 2020, de 4,2%. Acest optimism este, în parte, determinat de lansarea globală a vaccinurilor. Dar e vorba de mai mult decât atât. Companiile din întreaga lume s-au adaptat, devenind mai eficiente și mai tehnologizate în această perioadă.
Adaptarea la accelerarea noilor realități
Inovațiile practice care au menținut afacerile pe linia de plutire în cea mai bună parte a celor aproape doi ani au variat de la adoptarea desktopurilor virtuale și a conferințelor video, până la prelucrarea mai avansată a datelor în cadrul spitalelor și băncilor. Între timp, investițiile în tehnologii bazate pe cloud, precum și în AI și machine learning, permit unor întregi industrii să comunice cu cetățenii, clienții și utilizatorii de servicii într-un mod mai rapid și mai personalizat, automatizând în același timp diverse procese back-end care anterior ar fi putut însemna o pierdere financiară și de timp.
În timp ce perspectivele se îmbunătățesc, progresul la nivel global rămâne inegal și depinde în mare măsură de lansarea pe scară largă a campaniilor eficiente de vaccinare – precum și de pachete de stimulare guvernamentale continue și direcționate. A fost nevoie de doar 18 luni pentru ca SUA și Coreea să atingă nivelurile de venit pe cap de locuitor de dinainte de pandemie, în timp ce o mare parte din Europa este pe cale să se redreseze până la sfârșitul anului sau începutul anului 2022. Pentru alte regiuni, recuperarea pare mai lentă. În cazul Africii de Sud, de exemplu, nu e sigur că se va recupera complet până la sfârșitul anului 2024, în timp ce Argentina ar putea fi nevoită să aștepte până după 2025.
Pe măsură ce progresul continuă în mari părți ale globului, asigurarea faptului că de recuperare beneficiază toată lumea, oriunde s-ar afla, este esențială pentru a o face cu adevărat durabilă. Trebuie să continuăm să ne concentrăm pe soluții durabile, bazate pe tehnologie și centrate pe om, care să contribuie la eliminarea decalajelor socio-economice.
Colaborare pentru binele comun
Anul viitor va aduce o cantitate mai mare de vaccinuri, pe măsură ce guvernele vor merge în continuare pe ideea că recuperarea după pandemie trebuie să fie cu adevărat globală. Pe scurt, COP26 va prezenta un moment major pentru cooperarea internațională, permițându-ne să ne prezentăm capacitatea de a gândi strategic și de a lucra împreună pentru a răspunde provocărilor climatice globale. Acest lucru va fi incredibil de important, deoarece în anul viitor evenimentele cheie, de la reuniunile G7 până la Adunarea Generală a ONU, ne vor oferi oportunități de a împărtăși experiența despre cum să stimulăm redresarea.
La nivel global, guvernele au deschis calea pentru redresare prin investiții în stimularea economiei. Următorul pas este să ne asigurăm că aceste fonduri sunt utilizate la maximum: să ne asigurăm că modul nostru de a trăi, de a învăța și de a lucra este cât se poate de sustenabil, bazat pe o gândire globală și pe digital.
Tehnologia va facilita dezvoltarea
În timpul pandemiei, tehnologia și-a arătat deja potențialul și rolul central în progresul societății, menținând oamenii conectați, sprijinind cercetarea în domeniul vaccinurilor, îmbunătățind asistența medicală și susținând educația. Dar, pe măsură ce intrăm într-un nou capitol – care coincide cu revoluția tehnologică ce promite un avânt al Big Data și 5G, tehnologia digitală are un rol și mai mare de jucat.
Dincolo de recuperarea economică, situată într-o nouă realitate, tehnologia va face mai mult decât să ne susțină activitatea. Companiile care investesc în inovare într-o perioadă de criză își depășesc competitorii în timpul redresării economice. Liderii din industrie pot obține creșteri și mai mari de productivitate din investițiile în noi tehnologii, depășindu-Ii pe cei care adoptă le mai târziu. Știm că tehnologia ne sprijină reziliența, consolidând toate tipurile de afaceri cu puncte de lucru la distanță, oferind informații în timp real din diferite sectoare și permițând transformări digitale de impact. Infrastructurile digitale robuste sunt fundamentul acelor organizații care rămân competitive astăzi, încrezătoare în avantajele gestionării datelor și în practicile de securitate cibernetică.
Mâine, tehnologia ne va duce un pas mai departe – ajutându-ne să ne reimaginăm felul în care trăim, ne conectăm și ne păstrăm sănătoși. Va transforma relația dintre cetățeni și guverne, va personaliza învățarea hibridă în școli și va transforma activitatea din spitale. Companiile vor oferi servicii care sunt cu adevărat inovatoare, oferind consumatorilor experiențe pe care aceștia nu știau că și le doresc, datorită noilor viteze 5G, a informațiilor bazate pe AI și a capacităților de calcul Edge.
Depășind împreună provocările legate de date
Dar complexitatea acestor sarcini nu trebuie subevaluate. Provocările continue afectează economiile din întreaga lume, iar organizațiile se luptă cu propriile paradoxuri ale datelor, pe măsură ce volumul acestora crește enorm. Aceasta este doar o mostră a ceea ce urmează să vină în era zettabyte. Exploatarea oportunităților proprii vârfului celei de-a patra revoluții industriale înseamnă rezolvarea acestor provocări, acum. De aceea colaborarea continuă să fie un ingredient esențial pentru progresul durabil. Reunirea celor mai evoluate idei din sectoarele privat și public în scopul de a turboalimenta noua noastră realitate este cheia pentru a ne asigura că toată lumea beneficiază de avantajele rezultate, și că aceste beneficii sunt semnificative și durabile.
Este nevoie de un întreg ecosistem pentru a genera impulsul evoluției, fie că este vorba de crearea de vaccinuri pentru viitoare pandemii, de restructurarea unei întreprinderi pe baza datelor sau de facilitarea creșterii economiei digitale. Niciuna dintre aceste direcții nu poate fi realizată izolat și fără colaborarea strânsă deja în curs între guverne, experți în tehnologie și părți interesate importante, după cum s-a dovedit în recuperarea economică.
Pe măsură ce lumea își revine și se îndreaptă spre noua realitate, abordările similare legate de colaborare ar trebui să devină noua normă – redefinirea progresului bazat pe un colectivism proaspăt. O realitate mai bună este una care este incluzivă, durabilă și gândită pentru toată lumea. Tehnologia este vehiculul care ne transportă în această direcție, acum, în timp ce privim spre 2022 și mai departe.
Mai este un drum lung, dar avem traseul planificat. Trebuie doar să ne asigurăm că există loc pentru toată lumea la bord.”