Anul trecut, când Rusia și-a lansat invazia pe scară largă asupra Ucrainei, Europa a trebuit să se lupte pentru gaze naturale dintr-o țară împotriva căreia o mare parte a continentului nu se afla într-un război proxy.

Iar exportatorii americani de gaz natural lichefiat (GNL) au fost mai mult decât fericiți să intensifice exporturile către Europa, care au crescut aproximativ 141% din 2021 până în 2022, potrivit heatmap.news. Și de pare că dependența europeană de gaze naturale din SUA nu va dispărea prea curând.

Miercuri, pe 27 septembrie, Bloomberg a raportat că Uniper, o mare utilitate germană, a negociat un acord GNL până la sfârșitul anilor 2030.

Europa, în continuare dependentă de gazul american

Europa este, așadar, prinsă între angajamentele sale agresive privind clima și nevoia sa durabilă de gaze naturale, o nevoie pe care sectorul de export de petrol și gaze al Americii este dornic să o satisfacă. Asta în ciuda faptului că SUA au, în cele din urmă, o politică privind schimbările climatice care vizează tranziția economiei sale interne către emisii mai scăzute.

Ditte Juul Jørgensen, directorul general pentru energie al Comisiei Europene, a declarat pentru Financial Times că „vom avea nevoie de câteva molecule fosile în sistem în următoarele două decenii. Și în acest context, va fi nevoie de energie americană”.

Acesta a indicat că în ciuda eforturilor intense ale Europei de a trece la surse regenerabile, 4 combustibilii fosili importați vor juca un rol important în economia lor, chiar dacă se apropie de mijlocul secolului.

În timp ce Europa ecologistă își reafirmă dependența de gazul natural american, grupurile verzi din Statele Unite nu au fost niciodată mai precaute față de industria gazelor naturale. Din punctul de vedere al unor ecologiști, aceasta a trecut de la un „combustibil de punte” la un colos fracturat care se scurge metan.

S-a decis licențierea Calcasieu Pass 2

Scriitorul și activistul de mediu Bill McKibben a comunicat în New Yorker viitoarea decizie de licențiere pentru Calcasieu Pass 2, un terminal de export GNL planificat să fie construit de-a lungul terminalului existent Calcasieu Pass din sud-vestul Louisianei. Acesta ar putea exporta 20 de milioane de tone metrice de gaz natural lichefiat pe an.

El a numit proiectul un „poster pentru petrocapitalismul în stadiu avansat” care „ar ajuta la blocarea dependenței planetei de combustibilii fosili cu mult peste ceea ce oamenii de știință au identificat ca fiind punctul de rupere pentru sistemul climatic”.

Din cele 9,25 milioane de tone metrice pe care Venture Global, compania din spatele proiectului, a declarat că le-a contractat deja pentru a le vinde, aproximativ o treime vor merge în Germania.