Acum  20 de ani, într-un cabinet luat în chirie la Policlinica cu Plată numărul doi din Pantelimon,București, cei doi doctori, pe atunci necăsătoriți și proaspeți rezidenți, au înființat primul centru din România în care se făcea chirurgie în ambulatoriu.
De la prima clinică oftalmologică privată cu activitate chirurgicală, Oculus a ajuns, treptat, să fie prima care a introdus în România tehnica modernă de operare a cataractei – facoemulsificarea (1997) și implantarea cristalinului artificial foldabil (1999); prima clinică din țară unde cataracta se opereazăca standard prin microincizie (1,6-1,8 mm) și cu anestezie fără injecții (din 2006); prima din România și una dintre primele din Europa de Est ce a introdus operația de cataractă cu laserul cu femtosecundă, cea mai importantă inovație în domeniul chirurgiei cataractei.
Pionieratul oftalmologilor români le-a adus recompense financiare şi profesionale mari. Odată deveniți independenți, în 1996 (când și-au cumpărat primul sediu pentru clinică), cifra de afaceri a companiei a crescut constant, iar proiectul inițial a fost dezvoltat în continuare.
În plan profesional, cei doi medici sunt permanent invitați la congresele internaționale pentru prezentări și operații live. Dintre oftalmologii români sunt singurii recunoscuți internațional, clinica Oculus fiind totodată unul dintre cele șapte centre de referință mondială care au fost alese pentru testarea aparaturii inovative din domeniul oftalmologic, înainte de a se permite ca aceasta să fie comercializată. În Europa, există trei astfel de centre: cel deţinut de familia Moraru, unul în Franța și altul în Olanda. Celelalte patru sunt în America.
Pentru a ajunge însă la aceste rezultate, „până de curând, lucram 10-12 ore pe zi inclusiv sâmbăta. Tot ce câștigam investeam în aparatură performantă de ultimă generație“, spune Ozana Moraru.
Anual, în România se efectuează 60.000 de operații de cataractă, 10.000 de glaucom și 15.000 de retină, inclusiv în clinicile de stat, explică medicul Moraru.  Aplicând prețuri medii de 2.500  – 3.000 de lei pentru o operație (și la stat o operație de cataractă ajunge să coste în jurul a 2.000 de lei), rezultă o piață anuală de circa 250 de milioane de lei. Piață din care clinicile Oculus, deținute de familia Moraru, au reușit să acopere aproximativ 12%.

Un hobby de 4 milioane de euro

După cele 10-12 operații pe care le efectuează zilnic, Ozana Moraru se relaxează la propriul său centru de echitație, de lângă București, realizat printr-o investiție de patru milioane de euro. Construit pe trei hectare, centrul deține 50 de boxe de cai – 25 pentru caii proprii, iar restul date în chirie.
„La început am mers în pierdere, dar deja și Eqvestria trece pe profit. Așa că începem și licitațiile de cai de rasă“, spune Ozana Moraru, care povestește că Eqvestria organizează deja concursuri interne și internaționale, show-uri și licitații. Centrul de echitație deține cai din rasele Holstein, Oldenburg, Hannover etc. De administrare se ocupă Ozana Moraru, care precizează că cele două meserii se completează foarte bine.

Timp de zece ani, tot ce câștigam am reinvestit în clinică. În plus, am păstrat statutul de pionieri. Am fost mereu cu un pas înaintea pieței.
Ozana Moraru, acționar Oculus

 Suntem unul dintre cele șapte centre de referință mondială (key opinion leader) în care este testată cea mai nouă aparatură chirurgicală oculară
Cristian Moraru, acționar Oculus

"Acest articol a apărut în ediţia print numărul 37 a revistei Capital din săptămâna 16 -22.09.2013"