In ultimii ani, in managementul performantei, s-a trecut treptat de la cultura de tip “Eu” la cea de tip “Noi”. Pe scurt, din ce in ce mai multi oameni lucreaza impreuna si se bazeaza pe colaborarea cu ceilalti membri ai echipei.In acest context team building-ul sustine crearea unor grupuri de lucru armonioase, eficiente si productive. Si, ca sa il si definesc de la inceput, team building-ul este un moment in timp in care echipa isi analizeaza propriul proces de lucru si actioneaza pentru a crea un climat care incurajeaza si valorizeaza contributia fiecarui membru la rezultatele echipei.
Pornind de la aceasta definitie, am avut oportunitatea de a lucra cu mai multe echipe in ultimii ani si, daca am pornit de la ideea ca este doar „drink building”, cateva dintre aceste echipe, cele pe care le-am vazut de maimulte ori, m-au facut sa imi schimb parerea. Azi am sa ma opresc doar la una dintre ele, o echipa cu care lucrez de trei ani si pe care o intalnesc in cadru formal doar o data pe an, la team building.
Vorbim despre un grup de aproximativ 100 de persoane care, in viata de zi cu zi, isi desfasoara activitatea in diverse colturi ale tarii, uneori in conditii de risc maxim. Pe scurt, sunt oameni autonomi, invatati sa ia deciziirapide si independente de restul echipei lor.
Prima oara cand i-am intalnit, aveam un grup de oameni stingheri intr-o sala mare. Sigur, se cunosteau partial si schimbau cateva vorbe politicoase. Am petrecut trei zile lungi si obositoare cu activitati outdoor la temperaturi destul de scazute.
Pe unii dintre ei i-am reintalnit cu diverse alte ocazii si ii auzeam povestind despre ceea ce incepusera sa faca impreuna. Surpriza am avut-o in al doiea an, cand, dintr-un grup de oameni stingheri, se transformasera intr-un grup galagios, pus pe treaba, solicitand provocari din ce in ce mai mari.
La primul eveniment discutam despre obiective, planificare, comunicare, roluri in echipa si importanta lor, fiind mai mult traineri pentru un grup care nu mai fusese expus la experiente de team building. La al doilea, rolul nostru a fost mai mult de facilitatori si am avut bucuria sa vedem in practica tot ceea ce vorbisem cu un an inainte. De data aceasta i-am vazut descoperind subiecte precum managementul schimbarii si inovatie.  La finalul celor trei zile ne-au comunicat singuri ce isi doresc sa abordam in anul urmator.
Aceasta echipa m-a ajutat sa inteleg valoarea unui team building in evolutia unei echipe. Atunci cand este facut cu sens, obiective si, mai ales cu suflet, team building-ul chiar ajuta un grup de oameni sa devina echipa. Nu e singura echipa pe care am vazut-o crescand asa si imi doresc sa nu fie ultima.
Cu toate aceste echipe abordam subiecte importante pentru buna lor functionare cum ar fi interdependenta, leadership, incredere, stabilirea obiectivelor, creativitate, responsabilitate, motivare, respect si, nu in ultimul rand, comunicare.
Ca tip de interventie, team building-ul este doar un mijloc de a ajuta o echipa sa se formeze si/sau sa se regleze prin activitati construite pe baza temelor de mai sus. Orice echipa care dezvolta acele concepte poate fi atat armonioasa cat si eficienta si productiva.
Pentru mine, in calitate de trainer, team building-ul este o experienta motivanta atunci cand vad atat indivizii cat si echipele crescand de la un eveniment la altul devenind proactivi si, mai ales, curiosi in legatura cu ceea ce urmeaza.
Andreea Sandu, Senior Trainer & Consultant la AchieveGlobal