Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) a anuntat, vineri, ca incepand de luni, 17 octombrie 2005, va intra in vigoare un nou formular de reteta pentru prescrierea medicamentelor compensate si gratuite. Prescrierea se va face exclusiv pe noul formular, fiind deja tiparite si distribuite catre medicii din intreaga tara 100.000 de carnete cuprinzand fiecare cate 50 de retete, ceea ce ar insemna necesarul pe doua luni, conform estimarilor institutiei.



In privinta vechilor retete, prescrise inaintea datei de 17 octombrie, acestea raman valabile timp de 30 de zile de la data prescrierii.



Pe noua reteta vor putea fi prescrise, pe acelasi formular, medicamente din toate cele trei liste de compensare, A, B si C. Pentru a indeparta orice suspiciune ca vreun farmacist, profitand de necunoasterea medicamentelor de catre pacienti, ar putea elibera produse mai scumpe decat cele la pretul de referinta, (compensate de CNAS in proportie de 50, 90 sau 100%, in functie de lista din care fac parte) in reteta s-a prevazut o rubrica pe care trebuie s-o semneze asiguratul sau imputernicitul acestuia. Prin semnarea acestei rubrici, beneficiarul retetei isi exprima acordul clar de a achizitiona produse mai scumpe decat cele de referinta.



Farmacistul trebuie sa noteze pe reteta denumirea comerciala a medicamentelor eliberate si preturile acestora, precum si valorile de compensare, astfel incat asiguratul va putea verifica daca medicamentul propus de farmacist este cel de referinta sau daca este mai scump. Verificari similare se vor putea face si in cazul reclamatiilor ulterioare achizitionarii medicamentelor.




In noua reteta, s-au prevazut rubrici care evidentiaza mai clar care este situatia in care se afla asiguratul beneficiar al retetei (salariat, co-asigurat, pensionar, copil etc), si de unde a obtinut prescriptia (medic de familie, specialist, etc.). Medicii vor nota pe reteta codul bolii de care sufera pacientul, conform regulilor internationale de codificare stabilite de Organizatia Mondiala a Sanatatii, iar utilizarea acestor coduri va permite evidentierea statistica a morbiditatii si a consumului de medicamente.



Ca si in cazul vechilor retete, noile formulare sunt tiparite pe hartie auto-copiativa. Aceasta inseamna ca fiecare reteta va fi prescrisa in trei exemplare de culori diferite – exemplarul verde va ramane la medicul prescriptor, in carnetul de retete, iar exemplarele roz si alb vor fi retinute de farmacie in momentul eliberarii medicamentelor, urmand ca exemplarul alb sa fie apoi depus la Casa de asigurari de sanatate, pentru verificare. Specimenele noilor retete pot fi vizualizate pe pagina de Internet a CNAS.





Sursa: Capital