Poliţele de răspundere civilă auto - RCA vor fi emise începând de mâine exclusiv în sistem electronic ca urmare a unei decizii a Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor.Strict tehnic, măsura a intrat în vigoare de la 1 ianuarie, dar va putea fi pusă efectiv în aplicare abia de mâine, când firmele îşi redeschid porţile.Concret, asigurătorul va prelua datele necesare a fi înscrise în poliţă direct în sistemul informatic şi va elibera poliţa asiguratului tot sistemul inform
Poliţele de răspundere civilă auto – RCA vor fi emise începând de mâine exclusiv în sistem electronic ca urmare a unei decizii a Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor.
Strict tehnic, măsura a intrat în vigoare de la 1 ianuarie, dar va putea fi pusă efectiv în aplicare abia de mâine, când firmele îşi redeschid porţile.
Concret, asigurătorul va prelua datele necesare a fi înscrise în poliţă direct în sistemul informatic şi va elibera poliţa asiguratului tot sistemul informatic. La fel ca şi până în prezent, asigurătorul va înmâna totodată asiguratului şi vigneta pe care acesta din urmă are obligaţia să o aplice pe parbriz. Până acum, poliţele erau completate cu pixul, iar brokerii trimiteau ulterior datele către firmele de asigurare. Au apărut însă şi cazuri în care intermediarii au luat banii şi n-au înregistrat poliţele. În faza actuală, este încă nevoie să apelaţi la reprezentantul unui broker sau al unei firme de asigurări pentru încheierea poliţei.
„Considerăm că măsura va conduce la diminuarea erorilor umane de completare a poliţelor RCA şi implicit la creşterea acurateţei bazei de date”, susţine preşedintele Comisia de Supraveghere a Asigurărilor -CSA, Angela Toncescu.
Bonus – până la 50%, malus maxim 200%
De asemenea, va intra în vigoare sistemul bonus-malus care va aduce discounturi la poliţa RCA şoferilor care nu au avut accidente dar, pe de altă parte, va determina o creştere a valorii poliţei pentru cei care au fost implicaţi în evenimente rutiere.
Pentru şoferii care nu au avut daune în 2009, tariful poliţei RCA va fi redus cu 10% faţă de „preţul de listă”, putând ajunge până la 50% dacă timp de şapte ani şoferii în cauză nu au produs daune.
„Acest bonus poate ajunge la 50% dacă în şapte ani un şofer nu a avut daune pe RCA. În schimb, dacă a avut o daună în 2009, tariful RCA va creşte cu 45% şi poate ajunge la 200% dacă a fost implicat în două accidente”, spune şefa CSA.