‘Cel mai mult s-au bucurat cetăţenii arabi, aceşti ‘specialişti’ în fraudarea TVA când s-a mărit TVA. ‘Domnule, nu mai furăm 19%, acum furăm 24%!’. TVA este o sursă sigură de încasare la buget dar în acelaşi timp şi o sursă foarte vulnerabilă vizavi de aceste restituiri de TVA’, a spus Constantin Bolboşanu în cadrul conferinţei ‘România încotro? Criminalitatea economico-financiară’.
Acesta a explicat că metodele de fraudat TVA nu s-au schimbat, ci doar cuantumul.
‘Erau bucuroşi că s-a mărit TVA, că fură mai mult, în loc de 19% furau 24%. Fraudele la regimul TVA sunt relativ simple. Se bazează pe exporturi fictive în totalitate sau umflate ca valoare. TVA în spaţiul extracomunitar dă dreptul exportatorului să-şi deducă TVA aferent acelui export şi atunci avem frauda TVA la regimul exportului’, a explicat Constantin Bolboşanu.
Acesta a amintit de fraudarea TVA în cazul achiziţiilor intracomunitare prin metoda ‘caruselului’, sau în cazul achiziţiilor interne care se efectuează prin circuite comerciale de firme fantomă.
De asemenea, Constantin Bolboşanu a spus că o problemă o constituie transferurile de bani prin paradisuri fiscale.
‘Din păcate cei care ne evaluează, cei care ne monitorizează să fim în conformitate cu standardele internaţionale în materie de fiscalitate şi în materie de spălare a banilor tolerează aceste paradisuri fiscale. Sunt mari sume de bani care ajung în aceste paradisuri fiscale pe bază de documente fictive şi de cele mai multe ori se reîntorc în România, şi aici intervine fenomenul spălării banilor, se reîntorc în România prin metoda creditării societăţilor care aparţin de fapt creditorilor. Îşi întorc banii şi îi reintroduc în circuitul economic şi financiar legal’, a spus Constantin Bolboşanu.
Sursa: Agerpres