Pentru organizatia CREST, dosarele de candidatura pentru a obtine fonduri Phare nu prea mai au secrete. „Fiecare din cele patru proiecte are la baza strategii pe termen lung ale partenerilor. Culegerea informatiilor necesare si conceperea efectiva a cererilor s-au realizat in echipa, cu participarea cel putin a unui reprezentant de la fiecare partener. A urmat redactarea, la care trebuie sa participe o persoana din partea centrului de consultanta si una din partea solicitantului principal. Toate etapele au durat in total aproximativ doua-trei luni, explica Andrea Kazamer, sociolog si coordonator al programelor de instruire la CREST. Cele doua proiecte proprii ale echipei CREST s-au axat pe dezvoltarea resurselor umane. Primul proiect are drept obiectiv facilitarea ocuparii fortei de munca in 14 judete din regiunea nord-vest, iar al doilea, formarea personalului din cadrul unei fabrici de furaje. Din cauza ca efectuarea platilor, in cadrul Phare 2000, a intarziat foarte mult, CREST s-a confruntat cu o serie de probleme in derularea proiectelor. „Am intampinat dificultati in colaborarea cu anumiti specialisti implicati in proiect si in planificarea financiara. Totusi, am luat in considerare acest factor de risc, si in acest fel am reusit sa ne descurcam…, spune Andrea Kazamer. „In momentul elaborarii bugetului, solicitantul trebuie sa faca foarte riguros calculele, luand in considerare si eventualele intarzieri ale platilor… este
unul din secretele realizarii proiectului, mai spune Andrea.
Pe langa proiectele proprii, CREST a colaborat ca partener principal la inca doua proiecte castigatoare. „In calitatea de Centru de Resurse, suntem contactati frecvent si intrebati: „Ne scrieti proiectul?, „Putem mobiliza si noi niste fonduri? sau ni se spune: „Vrem si noi niste bani!. In general, solicitantii nu stiu, dar nici nu doresc sa invete cum se elaboreaza un proiect, acest lucru costand timp, bani si energie! Noi oferim sprijin, prezentam modalitatile prin care se poate realiza o propunere de finantare, dar elaborarea si implementarea le revin initiatorului, explica Andrea Kazamer.
Unul din proiectele la care CREST a colaborat este axat pe agroturism si apartine administratiei publice locale din comuna Petresti. Proiectul urmareste dezvoltarea economiei locale a comunei prin calificarea resurselor umane in domeniul turistic. Cel de-al doilea se refera la educatia preuniversitara din judetul Satu Mare si se realizeaza pe mai multe directii: instruirea a 48 de manageri scolari din judetul Satu Mare in domeniul managementului scolar, un cabinet multimedia cu o capacitate de 100 de persoane destinat desfasurarii programelor interactive de conversie si reconversie profesionala etc.
Pe cei care doresc sa depuna proiecte in cadrul programelor Phare, Andrea ii sfatuieste, in primul rand, sa studieze foarte atent cadrul legal. „Mai exista un aspect important… la planificarea cronologica trebuie sa se prevada suficient timp pentru evaluare si intocmirea rapoartelor. Este multa birocratie, iar intocmirea rapoartelor necesita o atentie deosebita. Acestea nu trebuie sa fie intocmite doar in momentul solicitarii de catre finantator, ci, de preferat, la sfarsitul fiecarei luni, conchide Andrea Kazamer.
Dezvoltare rurala si combaterea somajului
Obiective: dezvoltarea unui sistem de facilitare a ocuparii fortei de munca in 14 localitati din Regiunea nord-vest, asigurarea in fiecare comunitate tinta a proiectului a unui serviciu de consiliere profesionala si indrumare vocationala pentru persoanele defavorizate si forta de munca disponibila la nivelul localitatilor, in timp de 12 luni.
Activitati: cursuri de instruire, consiliere, formare profesionala, in special pentru persoane defavorizate cu varsta intre 18 si 35 de ani.
Buget total: 18.000 euro.
Program de finantare: Programul de Coeziune Economica si Sociala Phare 2000.
Dezvoltarea unei fabrici de furaje
Obiective: dezvoltarea SC NUTRISAM SA, astfel incat pe termen lung aceasta intreprindere sa devina flexibila, adaptabila cerintelor pietei concurentiale. 142 de angajati in ramurile de morarit si fabricare, respectiv comercializare a furajelor a intreprinderii Nutrisam isi vor dezvolta abilitatile de comunicare, lucru in echipa etc.
Activitati: diagnosticare si analiza a nevoilor de instruire, consultanta manageriala, parcurgerea unui program de instruire la care vor participa peste 170 de angajati.
Buget total: 20.000 euro.
Program de finantare: Phare 2000.
Proiect de dezvoltare rurala – agroturism
Obiectiv: dezvoltarea abilitatilor necesare in domeniul managementului si marketingului turistic al unui grup de 50 de persoane cu varsta cuprinsa intre 25 si 35 de ani, din comuna Petresti; dezvoltarea infrastructurii soft in comuna Petresti, in vederea facilitarii progresului turismului rural.
Activitati: cursuri de instruire in domeniul marketingului turistic, dezvoltarea abilitatilor de initiere si derulare a unor activitati aducatoare de venit etc.
Buget total: 20.000 euro.
Program de finantare: Programul de Coeziune Economica si Sociala Phare 2000.
Proiect de Imbunatatire a educatiei preuniversitare
Obiective: Pregatirea a 48 de manageri scolari din judetul Satu Mare, in domeniul
managementului scolar, asigurarea a cate 100 de CD-ROM-uri din cinci soft-uri educationale utilizate in formarea profesionala, cabinet multimedia cu o capacitate de 100 de persoane etc.
Activitati: cursuri de instruire in domeniile managementului scolar, elaborarea si derularea proiectelor cu finantare externa UE, amenajarea si dotarea unui centru de formare, cursuri de informatica etc.
Buget total: 62.000 de euro.
Program de finantare: Phare 2000.