pana in ultima zi a anului. Pentru milionarii care ocupa un loc in Parlament, investirea noului guvern da peste cap planurile de Sarbatori.

Iulian Tocu
Avere estimata: 45-50 milioane dolari
Dupa ce a petrecut sarbatoarea Craciunului acasa, la Piatra Neamt, impreuna cu familia si parintii, omul de afaceri Iulian Tocu, a carui avere este estimata la 45-50 milioane de dolari, are alte planuri pentru noaptea de Revelion. „Voi merge impreuna cu familia si foarte multi prieteni in Austria, la Innsbruck”, spune Iulian Tocu. Pentru anul 2005, Iulian Tocu isi propune sa se ocupe in primul rand pe administrarea propriilor afaceri. „In 2004 am iesit din prim-planul vietii politice, si in 2005 este normal sa ma axez mai mult pe afaceri”, spune Iulian Tocu. Acesta vizeaza in primul rand speculatiile bursiere, in special pe pietele de capital din Statele Unite.

Adrian Porumboiu
Avere estimata: 55-60 milioane dolari
Dupa ce a petrecut alaturi de familie prima zi a Craciunului, omul de afaceri din Vaslui Adrian Porumboiu a revenit la administrarea propriilor afaceri. Porumboiu are o avere de 55-60 milioane de dolari si investitii in agricultura, industria alimentara si turism. Pentru perioada urmatoare, planurile sale nu vor suferi nici o modificare. „Voi munci pana pe 30 decembrie, iar in seara de Revelion probabil ca voi avea parte de un somn mai lung. Chiar daca unora li se poate parea ciudat faptul ca nu sunt in Insulele Baleare sau Seychelles, eu voi reveni la munca in primele zile ale anului”, spune omul de afaceri. Pentru anul 2005, isi doreste in primul rand vreme buna pentru culturile agricole. „Cel mai mult imi doresc insa ca in 2005 inflatia sa nu urce din nou”, spune Porumboiu.

Anca Vlad
Avere estimata: 50 milioane dolari
Dupa ce a preluat, in cursul acestui an, pachetul majoritar al grupului de presa KLTC, editor al revistelor Farmacia Ta, Slab sau Gras si Tonica, Anca Vlad, presedinta grupului Fildas, este din aceasta luna si proprietara postului de televiziune PAX. „Business-ul in media reprezinta o provocare la care sper sa fac fata, dar acum, in aceste zile, familia si Sarbatorile de iarna sunt pe primul plan”, ne spune Anca Vlad. Cea mai bogata femeie din Romania, cu o avere evaluata la 50 milioane de dolari, va pleca intr-o scurta vacanta, departe de zgomotele citadine. Pentru anul viitor, Anca Vlad doreste sa consolideze si sa dezvolte afacerea in domeniul distributiei produselor farmaceutice, introducand noi linii de produse, in special in domeniul suplimentelor nutritionale.

Dinu Patriciu
300-350 de milioane dolari
Pentru actionarul majoritar al grupului Rompetrol, Dinu Patriciu, 2004 a fost un an agitat, dar foarte profitabil. Compania Petromidia, a fost listata pe bursa si in urma capitalizarii, Rompetrol a devenit cea mai lichida societate tranzactionata, ajungand de la 6,6 milioane dolari la 300 de milioane de dolari. Asa cum este firesc, pentru 2005, isi doreste ca afacerile sale sa infloreasca si sa aiba cifre de afaceri cat mai mari. In plus, Dinu Patriciu declara ca anul viitor se va consacra aproape in exclusivitate afacerilor pe care le conduce. „Afacerile vor avea intaietate si ma voi feri sa ma mai ocup prea mult de politica”, spune Patriciu. Pentru a se relaxa si a uita de griji, patronul Petromidia isi face concediul in insulele Mauritius, unde isi va petrece si Revelionul.

Mircea Maries
Avere estimata: 9 milioane dolari
Mircea Maries isi petrece Sarbatorile de Craciun alaturi de familie, in satul Fersig, din judetul Maramures. „De obicei, copiii din sat pornesc colindul de la mine. Se aduna toti in fata casei, unde am un brad impodobit, si apoi merg la celelalte case. Asa se intampla din 1997, de cand m-am mutat aici”, povesteste maramureseanul. Daca anul trecut a fost la Viena la sfarsitul anului, Anul Nou 2005 il va prinde pe Maries la concertul de inceput de an. Pentru 2005, planurile omului de afaceri se orienteaza catre Castelul Teleky (constructie datand din 1723), cumparat in urma cu cativa ani, pe care si-a propus sa il transforme intr-un obiectiv turistic de lux. Anul viitor, are incredere ca va deschide deja primul obiectiv din complexul care a apartinut familiei Teleky.

Familia Stanca
Avere estimata: 12-13 milioane dolari
De Craciun, familia Stanca a ales sa mearga la tara, intr-un sat din judetul Salaj. „Acolo se simte Craciunul, cu prietenii, cu batranii, cu copii care colinda pentru colaci”, spune Viorel Stanca. Pentru Revelion insa, a ales un loc din Zalau, unde va astepta noul an alaturi de prieteni. Ar vrea sa mearga si in Caraibe impreuna cu sotia, dar, spune Viorel Stanca, are de multi ani acest plan si de fiecare data se intampla ceva si nu mai pleaca. „Dupa Anul Nou, trebuie sa merg la Viena pentru a semna un contract, si probabil voi mai ramane acolo cateva zile, sa imbin afacerile cu relaxarea”, spune el. Stanca a candidat fara succes pentru un loc in Parlament din partea Aliantei DA, iar dupa alegeri a refuzat functia de prefect al judetului Salaj, dar si alte functii de conducere la Bucuresti. Pentru 2005, se gandeste sa-si dezvolte exportul si sa retehnologizeze productia. „Intrarea in UE nu va fi usoara. Vreau sa fiu cu navele pregatite pentru furtuna”, conchide omul de afaceri.

Familia Gliga
Avere estimata: 11-12 milioane dolari
Familia de lutieri din Reghin va face atat Craciunul, cat si Anul Nou in familie. „In fiecare an sarbatorim asa”, spune Vasile Gliga. „De Anul Nou, de Sfantul Vasile (1 ian., nota red.) obisnuiam sa sarbatoresc cu tatal meu si cu baiatul, toti trei avand acest nume”, povesteste mesterul de viori. Situatia de la sfarsitul de an, cu variatiile de curs valutar, ii tine pe proprietarii fabricii de instrumente cu gandul la afaceri, mai ales ca partea cea mai mare din productie merge la export. „Sper ca anul viitor sa se gandeasca la exportatori. Acum lucram fara profit. Daca nu se vor lua masuri si se va pune accent mai mult pe importuri, vom avea o problema”, arata Vasile Gliga.

Florin Pogonaru
8-9 milioane dolari
Presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri (AOAR), Florin Pogonaru, spune ca a avut foarte mult de lucru in acest an si ca a fost nevoit sa faca foarte multe compromisuri in plan personal pentru a putea duce la indeplinire sarcinile „de serviciu”. Isi doreste ca 2005 sa ii aduca sanatate si liniste, dar si „multe carti bune”. „As vrea sa descopar, sa citesc si, de ce nu, sa cumpar drepturile si sa difuzez cat mai multe carti bune. Profesional, vreau ca anul ce vine sa imi aduca afaceri bune si un mediu de afaceri mai atractiv”, spune Pogonaru. Pentru familia sa, ar vrea ca 2005 sa fie un an bun si plin de succese. La capitolul dorinte, presedintele AOAR mai trece si aplicarea cotei unice, care ar aduce mai multa claritate si siguranta mediului de afaceri. Revelionul si-l va petrece cu prietenii, tema petrecerii din acest an fiind „Ce mi-am dorit sa fiu si nu am fost”.

Pamfil Moisil
Avere estimata: 12-13 milioane dolari
Bistriteanul Pamfil Moisil, actionarul majoritar al grupului Topaz, este prins cu afacerile, asa ca va sta acasa cu familia. „Avem mai multe proiecte care ma tin in oras. Poate, pentru o zi-doua, vom merge si intr-un sat din jur”, isi propune Moisil. Anul viitor spera la noi contracte. Chiar in ianuarie vor fi concretizate cateva, spera bistriteanul care are afaceri in domeniul productiei de mase plastice, industriei alimentare, transporturilor si imobiliarelor, toate in parteneriat cu Tiberiu Fiscutean.

Octavian Radu
Avere estimata: 35 milioane dolari
Daca pana in aceasta toamna Octavian Radu, coproprietarul grupului de firme RTC, isi stabilea singur programul de zi cu zi in functie de dispozitia pe care o avea, in prezent, el este obligat, conform noului sau statut, sa se se prezinte la treaba ori de cate ori „tara i-o cere”. Fiind membru in Parlamentul Romaniei, ca deputat PD, formarea noului guvern ii da peste cap planurile de Sarbatori. Daca Craciunul l-a putut petrece alaturi de cei dragi, de Anul Nou nu este sigur ca va putea fi impreuna cu familia. „Sotia si copiii au plecat deja in Austria la schi, tara unde am programat sa petrecem si Revelionul. Insa nu sunt sigur cand voi ajunge acolo. Mi-am rezervat bilet de avion si pe 28 decembrie, si pe 29 decembrie, si pe 30 decembrie, si pe 31 decembrie. Cand voi scapa de problemele politice, ma voi alatura familiei mele”, ne-a declarat deputatul Octavian Radu. rn
rn
rnMihai Mironrn
rn45-47 milioane dolarirn
rnPatronul Europharmaco spune ca Sarbatorile de iarna si inceputul de an il vor gasi la schi, in Austria. „Voi merge acolo pentru ca ma numar printre acei romani care prefera sa faca sport in loc sa manance sarmale, iar in statiunile noastre de iarna zapada este insuficienta”, spune Mihai Miron. In plus, din cate ne explica Miron, in Austria poate avea linistea pe care un concediu in tara nu i-o poate oferi. Tanarul patron isi doreste ca noul an sa ii aduca putere de munca si dezvoltarea afacerilor incepute in 2004. „Vreau sa finalizez lucrarile la Rofarma, fabrica de medicamente pe care am pus-o pe picioare anul trecut. De asemenea, mi-as dori sa lansez doua formule noi de lapte praf, cu lactoferina, in colaborare cu o firma japoneza de specialitate”, precizeaza Mihai Miron. Ambitios, omul de afaceri brasovean intentioneaza sa negocieze la sange cu autoritatile la inceputul anului viitor si sa obtina cea mai mare cota de lapte pe care o va livra un particular statului.rn
rn
rnDorin Baciurn
rn5-6 milioane dolarirn
rnPatronul grupului de firme reunit in jurul companiei Francesca spune ca vrea sa ramana acelasi si in 2005 si sa obtina cifre de afaceri cat mai mari. „Am foarte multe planuri, dar toate depind de evolutia evenimentelor in plan politic. Astept sa vedem configuratia la inceputul anului si atunci voi lua decizia”, spune Dorin Baciu. Pentru ca 2004 a fost anul in care a trebuit sa faca fata foarte multor provocari, isi doreste ca Sarbatorile de iarna sa ii aduca odihna dupa care tanjeste de mai multa vreme. „Vreau ca Revelionul sa ma prinda in pat, uitandu-ma la televizor. Probabil ca o sa ma culc cat mai devreme. Nu am planuri mari in plan personal. Nu ma plimb, nu mananc fripturi, nu ma imbrac in Armani. Sunt un om simplu si asa intentionez sa raman”, conchide Baciu.