De unde îşi trag numele unele dintre cele mai populare produse IT

iPod, BlackBerry, Android, Windows 7 şi Twitter sunt numele unor produse IT care se găsesc în vocabularul celor pasionaţi de tehnologie, dar nu numai. De unde vine însă numele lor? Să lansezi un produs sau un serviciu IT, în ziua de azi, nu este uşor, însă, la fel de dificilă poate fi alegerea unui nume pentru produsul respectiv. Acesta trebuie să prindă la publicul larg şi să nu fie deja înregistrat. iPod Numele de iPod a fost propus de Vinnie Chieco, un copywriter pe care c

iPod, BlackBerry, Android, Windows 7 şi Twitter sunt numele unor produse IT care se găsesc în vocabularul celor pasionaţi de tehnologie, dar nu numai. De unde vine însă numele lor?

Să lansezi un produs sau un serviciu IT, în ziua de azi, nu este uşor, însă, la fel de dificilă poate fi alegerea unui nume pentru produsul respectiv. Acesta trebuie să prindă la publicul larg şi să nu fie deja înregistrat.

iPod

Numele de iPod a fost propus de Vinnie Chieco, un copywriter pe care cei de la Apple l-au angajat, alături de alţi, cu scopul de a găsi un nume potrivit pentru un player pe care compania urma să-l lanseze. Acesta a venit cu ideea de iPod după  replica „Open the pod bay door, Hal” din filmul „2001: A Space Odyssey”.  Reprezentanţilor Apple le-a  surâs ideea, însă, numele era deja luat de  Joseph N. Grasso. Acesta l-a vândut celor de la Apple în anul 2005.

Blackberry

Compania Research in Motion, cea care produce celebrele terminale BlackBerry, a apelat la compania Lexicon Branding pentru a găsi numele potrivit, pentru un dispozitiv mobil care oferea acces la e-mail. Când un membru al echipei a afirmat că butoanele mici de pe terminal seamănă cu niste seminţe, cei de la Lexicon au început să se orienteze către nume de legume şi fructe –  căpşuni, pepene – înainte să se oprească la „blackberry” –  mură.

Android

Sistemul de operare pentru telefoane mobile Android îşi trage numele de la compania cu acelaşi nume pe care Google a achiziţionat-o în anul 2005. Lansarea platformei Android în 2007 a fost anunţată prin fondarea Open Handset Alliance, un consorţiu de 47 de companii de hardware, software şi de telecomunicaţii. Google şi cele 47 de companii au fost acţionate în judecată la mijlocul acestui an de către Erich Specht pentru folosirea numelui Android. Acesta este deţinătorul companiei Android Data  şi a înregistrat numele Android din anul 2002.  Acesta cere despăgubiri de două milioane de dolari de la fiecare dintre cele 48 de companii.

Windows 7

Noul sistem de operare al celor de la Microsoft, care va fi lansat pe 22 octombrie, este al şaptelea din istoria companiei. Astfel, acesta a primit numele de cod Windows 7. Oficialii Microsoft s-au decis să nu mai caute alte nume pentru noul Windows astfel că, pentru prima dată în istoria companiei, numele de cod al unui produs este folosit pentru versiunea finală. În alegerea numelor sistemelor de operare, americanii au folosit de-a lungul timpului mai multe abordări, cu cifre -Windows 3.11, după dată – Windows 98 sau inedite – Windows XP şi Windows Vista. De data aceasta, americanii au mers pe simplitate.

Twitter

Site-ul de microblogging Twitter (a ciripi) a fost creat în 2006. Ideea i-a aparţinut lui Jack Dorsey (comunicarea prin mesaje de 140 de caractere),  însă cel care a venit cu numele pentru aplicaţia creată i-a aparţinut lui Biz Stone (co-fondator). Aplicaţia lui Dorsey i-a amintit acestuia de felul în care comunică păsările (ciripesc) şi astfel a venit cu denumirea „twttr”, inspirat de flickr (site de photosharing). Acestuia i s-au mai adăugat nişte vocale şi astfel a devenit Twitter.