Deși infecțiile cu COVID-19 sunt mult mai puțin mortale decât în ​​primul an al pandemiei, virusul a suferit de atunci un număr mare de mutații, depășind cu mult rata observată inițial.

Studiul actual a încercat să vadă de unde apar aceste mutații, informează Jerusalem Post.

Expuși riscului de infecție cronică

„Detectivii” de viruși de la Universitatea Tel Aviv și Centrul Medical Sourasky din Tel Aviv au aflat răspunsul. Pacienții cu sistem imunitar slăbit din cauza bolilor cronice și cei cărora li se administrează medicamente care reduc capacitatea organismului de a lupta împotriva agenților patogeni sunt expuși riscului de infecție cronică și fac mai multe variante de coronavirus.

Deși poate părea alarmant, există și câteva vești bune: în timp ce mai multe variante se formează la pacienții imunocompromiși, este mai puțin probabil ca aceste forme mutante să se răspândească la alții.

Studiul, condus de prof. Adi Stern și de Sheri Harari de la Shmunis School of Biomedicine and Cancer Research de la TAU, a fost publicat în prestigioasa revistă Nature Medicine.

Ce rol joacă anticorpii?

Infecțiile cu COVID-19 se încheie, în mod normal, în câteva zile, dar apar tot mai multe informații despre infecții cronice, care se întind de la câteva săptămâni la multe luni, au scris cercetătorii. „Infecția cronică nu trebuie confundată cu „Long covid”, unde infecția este eliminată rapid, dar simptomele persistă; în cazurile infecțiilor cronice, un virus replicativ este detectat pentru perioade lungi de timp”, explică autorii.

Cercetătorii sugerează că un răspuns slab de anticorpi, în special în căile respiratorii inferioare ale acestor pacienți imunocompromiși, poate preveni recuperarea completă și poate determina virusul să sufere mutații de mai multe ori în timpul unei infecții de lungă durată. Drept urmare, capacitatea virusului de a supraviețui și de a se reproduce în corpurile acestor pacienți duce la apariția multor variante.

Virusul acumulează mutații în plămâni și apoi călătorește înapoi în tractul respirator superior

Noile descoperiri indică faptul că, în timp ce variantele cu răspândire rapidă sunt destul de rare printre numeroasele tulpini care provin de la pacienții imunocompromiși, acestea pot să apară atunci când ratele globale de infecție cresc.

La o examinare mai atentă a unor pacienți, cercetătorii au descoperit că atunci când se observă un model de recuperare aparentă, virusul continuă să prospere în plămânii pacienților. Prin urmare, cercetătorii au sugerat că virusul acumulează mutații în plămâni și apoi călătorește înapoi în tractul respirator superior.

Risc major pentru persoanele imunocompromise

„Complexitatea evoluției coronavirusului este încă analizată, iar acest lucru aduce multe provocări pentru comunitatea științifică”, a concluzionat profesorul Adi Stern. „Cred că cercetarea noastră a deschis ușa pentru eforturi de cercetare ulterioare privind originile diferitelor variante.

Studiul evidențiază și importanța protejării persoanelor imunocompromise, care prezintă un risc ridicat de infecție, dar care pot fi și un incubator pentru formarea următoarei variante de virus”, susține medicul.

„În orice populație, există oameni care se infectează cronic. În cazul acestor pacienți, virusul rămâne în corpul lor pentru o perioadă lungă de timp și sunt expuși riscului crescut de infecție recurentă. În toate cazurile observate până acum, aceștia au fost pacienți imunocompromiși”, a menționat expertul.