Prețurile produselor oferite de magazinele online din străinătate au continuat, în 2013, să fie mai mici decât cele din magazinele românești, arată o analiză realizată de PayPal, care a verificat destinațiile de unde utilizatorii români pot achiziționa la cele mai bune prețuri produse premium sau ieftine.
Studiul a inclus magazine online cunoscute din Statele Unite, Germania, Marea Britanie, Rusia, China și din mai multe piețe din Europa Centrală și de Est.
Aproape o treime dintre românii care cumpără online (33%) au declarat că fac achiziții online din străinătate de câteva ori pe trimestru, în timp ce 17% au spus că fac achiziții din magazinele online străine cel puțin o dată pe lună. Principalele motive pentru achizițiile online din străinătate sunt prețurile mai mici (44%) și disponibilitatea anumitor produse (17%), conform unui studiu PayPal realizat, anul trecut, pe un eșantion de 1.800 de utilizatori români.
PayPal a analizat o serie de produse disponibile în cele mai populare magazine online din Statele Unite, Germania, Marea Britanie, Rusia, China și de pe mai multe piețe din Europa Centrala și de Est.
China a devenit una dintre cele mai populare destinații pentru achiziții online pentru români, alăturându-se ca destinație pentru shopping online Statelor Unite și Uniunii Europene. În Europa, magazinele online din Germania și Marea Britanie continuă să atragă tot mai mulți cumpărători.
Potrivit datelor colectate de PayPal, plățile realizate prin intermediul platformei de către utilizatorii din România au fost făcute, în perioada 2012-2013, în special către magazine online din Marea Britanie, China, Germania și Statele Unite. Cea mai importantă evoluție a fost înregistrată de plățile făcute către magazinele britanice, care au crescut cu 38% în 2013 comparativ cu anul anterior, și de cele destinate magazinelor din China (+28%). Din punct de vedere al plăților făcute prin PayPal către magazine electronice de către utilizatorii români, urmatoarele destinații au fost Germania (+25%) și Statele Unite (18%).
Potrivit raportului PayPal, românii care fac achiziții online au access la cele mai bune prețuri atunci când cumpără din Statele Unite și Marea Britanie. Cei care cumpară din Statele Unite pot achiziționa electronice la prețuri cu 39% mai mici decât în magazinele românești, jocuri și jucării mai ieftine cu 61%, plătesc cu 40% mai puțin pentru cosmetice și cu 26% mai puțin pentru haine.
Atunci când destinația pentru cumpărături este Marea Britanie, jocurile și jucăriile sunt disponibile aici la jumătate din prețul din România, hainele sunt cu peste o treime mai ieftine (36%), în timp ce electronicele și cosmeticele pot fi cumpărate la prețuri cu 30% mai mici decât cele din magazinele românești.
Din Germania, hainele sunt achiziția cea mai bună, prețurile lor fiind cu 60% mai mici decât în România, dar economii importante pot fi făcute și la cosmetice (-40%), jocuri și jucării (-47%) și electronice (-26%). Atunci când China este destinația pentru cumpărături online, produsele care se găsesc aici la cele mai mici prețuri sunt jucăriile (-76%) și hainele (-33%).
Atunci când fac achiziții online din străinătate, cumpărătorii trebuie să ia în calcul posibilitatea existenței unor taxe suplimentare care se adaugă la prețul produselor cumpărate, cum ar fi taxele vamale sau taxa pe valoare adăugată. În România, persoanele care achiziționează produse online cu valoare sub 150 de euro nu plătesc taxe vamale, dar plătesc TVA. Dacă valoarea produsului este mai mică de 50 de euro, nu se plătesc taxe suplimentare. Pentru achizițiile cu valori mai mari (de peste 150 de euro), cumpărătorii din România plătesc numai taxa pe valoare adăugată, atunci când produsul provine din Uniunea Europeană. Dacă produsele de valoare mare sunt achiziționate din afara spațiului comunitar, taxele vamale variază și sunt conforme cu reglementările
Produsele electronice, dar și din alte categorii – prețuri mai mici în străinătate
Electronicele sunt unele dintre produsele cele mai cumpărate online de către români. Și, atunci când este vorba de gadgeturi, iPad Air 16GB WiFi continuă să fie un produs ‘must have’, pe care românii îl pot achiziționa din Statele Unite la un preț (fără costuri adiționale incluse) cu circa 40% mai mic decât în magazinele românești, economisind în jur de 925 lei.
De asemenea, merită verificate magazinele americane, britanice și asiatice și atunci când e vorba de camere foto; de exemplu, un Sony Alpha A58 este disponibil pe aceste piețe la un preț de circa 1650 lei, cu 30% mai mic decât prețul mediu de 2.500 lei din magazinele românești.
Când e vorba de consolele pentru jocuri video, magazinele online de pe piața germană pot rezerva surprize plăcute: Sony Playstation 4 500GB se găsește aici la un preț cu 35% mai mic decât cel la care consola se vinde pe piața din România.
Cosmeticele sunt o altă categorie de produse disponibilă la prețuri atractive în magazinele online străine: un complex Estee Lauder Night Repair Creme e disponibil în SUA pentru un preț cu circa 40% mai mic decât în Romania (180 lei în loc de 300 lei), în timp ce un Paco Rabanne Invictus Eau de Toilette 50 ml costă în Marea Britanie cu 30% mai puțin decât în România.